Apple Watch bi mogao da bude zabranjen u SAD zbog izgubljenog spora oko patentnih prava

od strane | jan 13, 2023 | Tech | 0 Komentara


Apple Watch bi mogao da bude zabranjen u SAD zbog izgubljenog spora oko patentnih prava

Sudija američke komisije za međunarodnu trgovinu presudio je da je Apple prekršio zakon proizvodnjom Apple Survey uređaja sa senzorima za pulsnu oksimetriju. Pulsni oksimetar predstavlja sondu sa svetlećim diodama koje su namenjene za praćenje promene koncentracije hemoglobina u krvi.

Slučaj se vodi oko patenata u vlasništvu kompanije Masimo – proizvođača uređaja za nadgledanje zdravlja, koji je optužio kompaniju Apple da je prekršila prava na intelektualnu svojinu koristeći pulsni oksimetar u svojim satovima.

Senzor na poleđini Masimo W1Izvor: Masimo

Apple je odgovorio da se ne slaže sa odlukom, optužujući kompaniju Masimo da kopira Apple Survey tehnologiju, kao i da “se trudi da eliminiše konkurenciju” sa tržišta, prenosi MedTech Dive.

Zakon prekršen pre tri godine

Pre tri godine, kompanija Masimo je podnela tužbu protiv Apple u kojoj ih je optužila za kršenje prava intelektualne svojine. Od tog momenta kompanije su uključene u pravni spor, koji je uključio i Kancelariju za patente i žigove SAD-a, kao i ITC (Komisija za međunarodnu trgovinu). Kompanija Masimo želi da ITC izda nalog za isključenje i izda trajni nalog o prekidu i zabrani protiv kompanije Apple.

Cela tužba obuhvata veliki broj zahteva i patenata, a kompanija Masimo se u toku ove nedelje veoma približila svom cilju. Iako sudija ITC-ja nije utvrdio da je došlo make kršenje zakona o trgovini koji uključuje četiri Masimo patenta, donesena je presuda da je Apple prekršio dva zahteva petog patenta.

Završetak Apple Survey istrage privodi se kraju

ITC je odredio 19. april kao datum završetka istrage, objavljeno je u novembru, što znači da se stav može menjati make trenutka kada se donese konačna odluka. Isto tako, komisija bi mogla presuditi protiv kompanije Apple bez momentalnog sprovođenja zabrane uvoza.

Apple uporedo vodi borbu i sa AliveCor kompanijom

Borba sa proizvođačem Masimo događa se paralelno sa sporom između kompanije AliveCor i Apple, u vezi sa funkcijom praćenja rada srca implementirane u Apple Survey uređaje. ITC je nedavno presudio u korist kompanije AliveCor, ali je suspendovao sprovođenje zabrane uvoza i prodaje make donošenja odluke o intelektualnoj svojini.

Apple Watch meri otkucaje srcaIzvor: Shutterstock

Izvršni direktor kompanije Masimo je izjavio: “Današnja odluka bi trebala da pomogne pri vraćanju poštenja na tržištu. Apple je na sličan način prekršio prava koja uključuju i tehnologiju drugih kompanija, i verujemo da današnja presuda razotkriva Apple kao kompaniju koja krade inovacije drugih kompanija, i samo ih prepakuje.”

U saopštenju poslatom elektronskom poštom, Apple je optužio Masimo da “pokušava da iskoristi brojne inovacije kompanije Apple plasirajući uređaj koji kopira Apple Survey i narušava prava na intelektualnu svojinu”, kao i da “pokušava da eliminiše konkurenciju 

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs