ChatGPT od sada ima pristup internetu

od strane | mar 25, 2023 | Tech | 0 Komentara

OpenAI, kompanija koja razvija popularan ChatGPT, saopštila je nedavno da ovaj već moćan alat sada dobija nove moći. Tačnije, može da pristupi internetu, da pokrene programerski kod koji je sam napisao kako bi rešio neki problem, da prihvati i radi na poslatim datotekama, te da samostalno stvori interfejs za rad u aplikacijama koje su razvile druge softverske kuće.

Možda bi zaista trebalo da se zapitamo da li veštačkoj inteligenciji dajemo previše moći? Sve više se čini da je neki “Terminator” scenario zapravo moguć.

AI jezički modeli doslovno uče sebe kako da komuniciraju i rešavaju određene probleme na osnovu ograničenog skupa podatak akoji se koristi za obuku. Sada, u slučaju GPT-4 modela, ti podaci su prilično zastareli, jer je OpenAI koristio podatke sa interneta do kraja 2021. godine. Drugim rečima, ChatGPT nema predstavu šta se desilo u svetu u protekle dve godine.

ChatGPT postaje sve moćniji, Terminator na vidiku

Ali sada ima pristup internetu, što iz korena menja stvari. U suštini, može da surfuje po internetu tražeći odgovore ako utvrdi da su vam potrebne novije informacije koje nisu u njegovoj bazi. Da bi to uradio, formuliše relevantne nizove za pretragu, šalje ih Bing-u, gleda rezultate, zatim ide i čita linkove koje smatra verodostojnim dok ne odluči šta je najbolje da vam odgovori, piše New Atlas.

Za sada su njegove aktivnosti na internetu prilično ograničene – ne može da popunjava formulare, niti da radi bilo šta drugo na mreži – tako da ne može da ode krišom u neke skrivene kutke interneta i napravi slobodnu verziju sebe. Tako barem tvrdi OpenAI.

Ipak, OpenAI drži sve što se dešava unutar njegovog API-ja za pretragu odvojeno od ostatka infrastrukture samo da bi bili bezbedni. To bi trebalo da uliva neko poverenje, zar ne?

Drugo, sada može da pokrene programerski kod koji je sam napisao, ali i da preuzme i pošalje fajlove.

Dakle, ako mu postavite pitanje za koje je potrebna neka “ozbiljna matematika”, sada je sposoban da kodira deo softvera i da pokrene taj kod kako bi odradio određeni zadatak. Možete mu dostaviti podatke u određenim formatima, a on će izvršiti operacije nad tim podacima i vratiti vam nešto, potencijalno u drugom formatu, ako je to ono što tražite.

Od sada na internetu može da radi skoro sve umesto vas

Ovo je prilično luda stvar. Uzeće neku tabelu i napraviće vam grafikone sa komentarima. Ili će vam urediti neke fotke i slično.

I dobija pristup gomili plugin-ova drugih kompanija, sa još mnogo toga za praćenje. Na primer, Expedia, OpenTable i Kayak plugin-ovi mogu da traže i rezervišu letove, restorane, smeštaj i automobile za iznajmljivanje. Instacart, Klarna i Shop plugin-ovi mogu da pronađu i uporede proizvode i naruče ih. Plugin Wolfram|Alpha daje veštačkoj inteligenciji pristup matematičkim i računarskim moćima, kao i gomili podataka u realnom vremenu.

Ovi “plugin-ovi” postepeno postaju dostupni korisnicima koji plaćaju pretplatu i programerima putem liste čekanja. Biće ih sve više, pošto niko ne treba ni da ih kodira, jer ChatGPT to radi sam. Mogućnosti su ovde apsolutno neverovatne – a rizici su bez presedana i rastu sa svakim novim korakom ove tehnologije. Sve ovo je izuzetno neistražena teritorija, ne vidimo toliko dobro ispred sebe, ali ne dižemo nogu sa papučice za gas.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs