Da li je Samsung Galaxy Watch 5 korak unapred? (video)

od strane | okt 7, 2022 | Tech | 0 Komentara


07.10.2022 12: 29 |

Cell

Da li je Samsung Galaxy Watch 5 korak unapred? (video)

Ako bacimo pogled na ono što se nudi na tržištu pametnih satova, primetićemo da je prisutno više različitih pristupa onome što pametni sat treba da pruži. Praktično svi dostupni modeli nude i pametne i zdravstvene, odnosno fitness funkcije, ali u različitoj meri, pa je kupcima izbor prilično širok.

Doduše, za one kojima je onaj “pametni” deo najbitniji, izbor se svodi na dve opcije – Apple Stare za korisnike iPhone telefona i neki od WearOS modela za Android korisnike, u oba slučaja zbog duboke integracije sa operativnim sistemom telefona i izvanredno širokom listom dostupnih aplikacija. U WearOS taboru je od prošle generacije i Samsung, koji je prihvatio ovaj sistem umesto sopstvenog Tizena i moramo priznati time napravio pravu odluku. Iako je i njihova sopstvena platforma bila rame uz rame sa najboljim u svetu pametnih satova, udruživanje sa kompanijom Google im je dodatno učvrstilo poziciju, pa je Galaxy Stare serija praktično prvi izbor za one koji žele primarno pametni sat koji će upariti sa Android telefonom.

Kako je Galaxy Stare 4 bio prvi Samsungov WearOS sat, od naslednika smo očekivali puno – nije baš da i kod satova važi da se prvi bacaju u vodu (mada može, pošto ih je većina vodootporna), ali je za ovih godinu dana svakako bilo prilike da se stvari dodatno unaprede, poboljšaju, optimizuju i ponudi sat koji je pravi korak napred.

Šta smo od toga zapravo dobili?

Najpre, prošlogodišnji mannequin je dolazio u dve varijante – Stare 4 i Stare 4 Traditional i to oba u po dve veličine. Ove godine, peta generacija dolazi u vidu Stare 5 i Stare 5 Authentic, prvi u 40mm i 44mm kao i prošlogodišnji, dok Authentic ima samo jednu veličinu – 45mm umesto 42 i 46 kod prošlogodišnjeg Traditional modela.

Po pitanju dizajna, standardni mannequin je skoro identičan prošlogodišnjem, toliko da ih verovatno ne biste ni razlikovali jedan pored drugog i idejni je naslednik nekadašnje Though-provoking serije. Vrlo klasično kućište, ravno staklo na gornjoj površini bez dodatnog okvira, dva tastera na boku koji se lepo uklapaju u izgled i to je to. Čak i sa donje strane sistem senzora deluje identično, ali sa jednim izuzetkom u vidu dodatnog senzora temperature kože. Druga bitna, ali ne i vidljiva izmena spolja je upotreba safirnog stakla na ekranu za koje Samsung navodi da je 1.6x tvrđe – ne znamo koliko je to kada se prevede u slučajno udaranje sata o okvir od vrata, ali saznaćemo pre ili kasnije. Doduše jedan od modela na testu nam je slučajno pao na pločice sa oko metar visine i nije mu bilo ništa, pa zaštita očigledno radi. Sam sat je solidno udoban za nošenje zahvaljujući debljini profila i težini koji su zadržani na razumnom nivou, pa je ova “vanila” verzija i optimalan sat za svakodnevno i celodnevno nošenje.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs