Dani jeftinih SSD uređaja su definitivno prošlost, sledi osetno poskupljenje

od strane | apr 3, 2024 | Tech | 0 Komentara

Nakon značajnog povećanja cene SSD memorije koje smo već imali u prvom kvartalu ove godine, stiže još jedno, a ovaj put dvocifreno .Iako je poskupljenje u prva tri meseca ove godine donelo značajne troškove PC korisnicima, situacija će ubuduće biti još gora. Prema analizi kompanije TrendForce koja se bavi IT tržištem, cene jeftinih klijentskih, odnosno potrošačkih SSD uređaja već su porasle  za 23-28 posto, a sada sledi još jedno dvocifreno povećanje za 10-15 procenata u naredna tri meseca.

Analiza ukazuje i predviđa rast cena NAND fleš memorije za 13-18 procenata u drugom kvartalu ove godine, a takođe predviđa trendove cena za različite NAND fleš proizvode, koji uključuju mobilni NAND (eMMC i UFS), potrošačke i poslovne SSD-ove, kao i 3D NAND fleš ploče (TLC i KLC).

Vredno je napomenuti da su cene poslovnih SSD-a značajno porasle već prošle godine, sa rastom od čak 15 posto samo u poslednjem godišnjem kvartalu. Trend rasta cena se nastavio i početkom 2024. sa dodatnim porastom cena za 23-28 posto. Međutim, uprkos tome, cene poslovnih SSD-ova će skočiti za dodatnih 20-25 posto, a one su podstaknute velikom potražnjom CSP-ova (Cloud Service Provider) u SAD i Kini.

Procene cena za NAND fleš memoriju u 2024. // Dani jeftinih SSD uređaja su definitivno prošlost, sledi osetno poskupljenjeTrendForce

U suprotnosti sa sa tržištem poslovnih SSD memorija, za tzv. klijentski SSD u TrendForce analizi piše da „beleži oprezniju strategiju kupovine”, a neki PC OEM proizvođači smanjuju svoje narudžbine u drugom kvartalu tekuće godine. Značajno povećanje cena tako bi trebalo dodatno da ohrabriti prodavce da smanje svoje porudžbine u drugoj polovini 2024. godine. Takođe, uprkos oprezu koji vlada na tržištu, mogli bismo da očekujemo da će ugovorne cene NAND fleš vafera nastaviti da rastu.

Kada je u pitanju NAND mobilnog segmenta, potražnju za eMMC-om pretežno vode kineski brendovi pametnih telefona, dok tržište UFS skladišta deluje optimistično zbog sve veće potražnje u Indiji i jugoistočnoj Aziji uopšte. Analitičari očekuju da će to onda povećati ugovorne cene eMMC i UFS za takođe 10 do 15 posto u drugom kvartalu 2024. godine.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs