Dart Vejder ide u penziju, menja ga veštački glas

od strane | sep 27, 2022 | Tech | 0 Komentara


Dart Vejder ide u penziju, menja ga veštački glas

Legendarni glumac Džejms Erl Džons planetarno je poznat po nekoliko svojih uloga, od kojih se možda ponajviše i izdvaja ona gde je pozajmio svoj glas Lunge Vejderu u filmskim i serijskim Megastar Wars ostvarenjima, kao i u nekoliko video igara. Međutim, kako navodi Endgadget, ova gromada rešila je da ode u penziju, a pritom je napravljen jedan interesantan potez.

Zaslužena penzija

Za one koji ne znaju i iako se možda tako ne čini, legenda svetske glumačke scene, Džejms Erl Džones, ima 91 godinu, pa tako i ne čudi odluka da ode u jednu poznu penziju. Pored Lunge Vejdera, ovaj glumac poznat je i po ulogama Mufase u Kralju lavova, kralja Džefija Džofera u filmu “Coming to The United States” i novinara Terensa Mana u Polju snova. Složićete se, Lunge Vejder ipak ostaje Lunge Vejder, a taj glas i dalje može da vas sasvim lako natera da se naježite.

Tokom 45 godina, Džejms Erl Džons davao je glas ovom liku kroz raznorazne filmove, serije i video igre, ali došlo je vreme da se zasvira kraj. Međutim, ovaj glumac došao je na veoma interesantnu ideju o tome kako će njegov glas nastaviti da živi u novim Megastar Wars kreacijama, potencijalno i nakon njegove smrti.

ErlVejder.jpg

Zanimljiv potez

Naime, ukrajinska kompanija imena Respeecher stvorila je algoritam potpomognut veštačkom inteligencijom i mašinskim učenjem koji stvara nove dijaloge koristeći stvarajući identičan glas kao i glumac koji je originalno ili davao glasovne talente ili glumio u nekom ostvarenju. Dakle, laički rečeno, AI analizira postojeće occasion glasa (što više, to bolje, naravno), stvara sintetičku rekreaciju istog tog glasa koja je zatim sposobna da novi scenario izgovara na isti ili makar veoma sličan način kao i glumac.

Ono što je još zanimljivije jeste da je u skorašnjoj televizijskoj seriji “Obi-Wan Kenobi” upravo ovaj AI stvorio glas za sva pojavljivanja Lunge Vejdera, a vi sami procenite da li imate nekih zamerki. Na kraju, vredi naglasiti kako je glumac Džejms Erl Džones Džons prepisao prava za sintetisanje svog glasa kompaniji Dizni ukoliko ga generiše AI. Nismo baš sigurni šta da mislimo o tome jer ovo otvara vrata za eksploatisanje attain iznemoglosti. Koje je vaše mišljenje?

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs