Dolazi zima, a sa njom i manji domet električnih trotineta i ostalih e-dvotočkaša

od strane | okt 19, 2022 | Tech | 0 Komentara


Dolazi zima, a sa njom i manji domet električnih trotineta i ostalih e-dvotočkaša

Da li ste primetili da kada se zimi vozite električnim trotinetom ili biciklom, da je vreme trajanja baterije značajno kraće. Tokom letnjeg perioda možete da vozite 50 kilometara punom snagom, ali zimi baterija traje tek nešto više od 30-ak kilometara, a još manje kada se temperatura kreće oko nule.

Mnogi ljudi misle da je baterija prazna i pokvarena, ali nije.

Ukoliko temperatura opada, utoliko će se kapacitet baterije takođe smanjiti. Baterije na bazi olovnih ćelija i kiseline tako funkcionišu jer je optimalna temperatura njene elektro-hemijske reakcije 25 stepeni Celzijusa, ako je niža od 25 stepeni, kapacitet baterije će se smanjivati 1% za svaki stepen pada temperature.

Da se slikovitije izrazimo, stvarni kapacitet olovnih baterija je samo oko 70% na nula stepeni, a kapacitet je manji kada je izuzetno hladno.

Situacija će se vratiti u normalu kada temperatura poraste, tako da ne brinite previše.

Osim toga, kada vozimo bicikl zimi, koristimo deblje i veće jakne, pelerine i ostalu zaštitu od vetra i hladnoće koje povećavaju otpor u vožnji što takođe utiče na vek trajanja baterije. U isto vreme, gustina vazduha zimi je veća, a vazduh takođe ima određenu težinu, što utiče na veće opterećenje električnih dvotočkaša.

elektrini_trotinetiivoznjazimi.jpg 

Podsetimo, usled pada temperature, termičko skupljanje vazduha u gumi će dovesti enact smanjenja pritiska pa će trenje između gume i tla takođe biti veće, a što dovodi enact gubitka snage tokom vožnje. Zato obratite pažnju i proverite pritisak u gumama tokom vožnje zimi.

Preporučuje se da izaberete toplo mesto za punjenje baterije u zatvorenom prostoru, kako bi hemijska reakcija baterije bila bolja.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs