Dugo očekivani Apple VR i AR sistem napokon bi na proleće trebao da ugleda svetlost dana

od strane | jan 9, 2023 | Tech | 0 Komentara


Dugo očekivani Apple VR i AR sistem napokon bi na proleće trebao da ugleda svetlost dana

Nakon više godina iščekivanja Apple VR/AR sistem bi mogao biti predstavljen ovog proleća. Sudeći po pisanju Bloomberg novinara Marka Gurmana kompanija planira da zvanično predstavi uređaj pre svoje godišnje WWDC konferencije u junu. Kompanija Apple je navodno već prikazao VR sistem određenim, bitnim razvojnim timovima, dajući im tako uvid u novi xrOS softver. Novi xrOS softver, prethodno nazvan realityOS, biće zadužen specifično za nove VR naočare, a po svemu sudeći prodaja bi mogla da počne na jesen.

Većina Apple uređaja i softvera će kasniti

Trud da se novi Apple VR i AR sistem što pre prikaže može se odraziti na ostale proizvode koje kompanija planira da predstavi u 2023. godini. Kada govorimo o softveru, zbog preraspodele programera na kreiranje xrOS-a, nova verzija iOS sistema će najverovatnije biti prva koja će osetiti posledice, i doći sa znatno manjim brojem velikih promena nego što je prvenstveno bilo planirano.

Isto važi i za macOS 14 – prenose glasine. U pogledu hardvera situacija je još manje uzbudljiva. Kompanija nema planove o unapređenju svoje iPad, Apple Perceive kao i audio serije uređaja. Novi iPad Pro modeli sa OLED ekranima su na putu, ali šanse su minimalne da budu prikazane pre 2024. godine.

Kod Mac računara sve po starom

Glasine takođe upozoravaju na to da će novi MacPro računari sa Apple procesorima biti “još jedno razočaranje”. Najavljeni desktop računar neće doći sa novim dizajnom, već zadržava onaj iz 2019. godine. Takođe, korisnici neće moći nadograditi RAM zbog nove arhitekture M serije čipseta kompanije Apple.

Jedina svetla tačka u ovogodišnjem rasporedu kompanije Apple mogu biti 15-inčni Apple MacBook Air laptopovi, kao i iPhone 15 serija telefona, o kojoj već uveliko kruže glasine. Priča se i da će kompletna serija posedovati Dynamic Island funkcionalnost, kao i mogućnost punjenja preko USB-C konektora ili čak samo bežično. Pro modeli će se razlikovati od standardnih, između ostalog i po titanijumskom okviru, kao i novim tasterima za kontrolu glasnoće, koji će raditi slično kao Home dugme na iPhone 8 modelima – neće se moći pritisnuti, već će sistem za vibraciju simulirati kao da je taster pritisnut.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs