Epic Games dobio kaznu od 520 miliona dolara zbog kršenja zakona o privatnosti dece

od strane | dec 21, 2022 | Tech | 0 Komentara


Epic Games dobio kaznu od 520 miliona dolara zbog kršenja zakona o privatnosti dece

Chronicle Video games, kompanija poznata po svom on-line gejming servisu i igri „Fortnite“, je pristala da plati kaznu od ukupno 520 miliona dolara kako bi se nagodila sa američkom vladom, povodom optužbi da su naveli milione igrača, uključujući decu i tinejdžere, u nenamerne kupovine i da je pritom prekršila značajan federalni zakon o privatnosti dece, prenosi CNN.

Kao deo sporazuma, Chronicle će platiti 275 miliona dolara američkoj vladi zbog kršenja zakona o zaštiti privatnosti dece na mreži i prikupljanjeu ličnih podataka dece mlađe od 13 godina bez prethodnog pristanka njihovih roditelja. To je najveća novčana kazna koju je Savezna trgovinska komisija (FTC) ikada odrezala.

U drugoj, odvojenoj tužbi, Chronicle će morati da plati još dodatnih 245 miliona dolara kao povrat novca igračima koji su bili oštećeni zbog obmanjujućeg dizajna interfejsa igre, navodi FTC u posebnom saopštenju.

„Niko ne kreira igru sa namerom da završi u ovakvoj situaciji“, rekao je Chronicle na svom blogu.

shutterstock_1884553321.jpg

FTC takođe tvrdi da su podrazumevana podešavanja za uparivanje i komunikaciju u igri Fortnite dodatno izlagale decu maltretiranju i uznemiravanju.

Chronicle je svojoj mlađoj populaciji igrača izuzetno olakšao proces kupovine kozmetičkih stvari u igri, ceo proces je sužen na samo jedan klik, bez odobrenja roditelja. Ovo je rezultiralo u više od milion pritužbi roditelja širom sveta u vezi neželjenih naplata na njihove kreditne kartice.

Kompanija je takođe nedavno predstavila ograničenu verziju igara za mlađe igrače. Nove, limitirane verzije zabranjuju pristup deci mlađoj od 13 godina određene funkcije bez saglasnosti roditelja.

Dok Chronicle Video games plaća svoje kazne, ne zaboravite da svakog dana preuzmete besplatnu igru sa njihove prodavnice. Kampanja 15 dana besplatnih igara je i dalje u toku i trajaće attain 30. decembra.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs