Finski HMD Global koji stoji iza Nokia brenda, lansira sopstvenu marku telefona

od strane | apr 2, 2024 | Tech | 0 Komentara

Finska startap kompanija HMD Global, koja već deset godina poseduje licencu za proizvodnju i prodaju Nokia mobilnih telefona, uskoro ostaje bez nje. Saradnja će biti zvanično raskinuta 2026. godine zbog prestanka važenja ugovora o licenciranju koji su potpisale obe strane.

S tim u vezi, zvaničnici kompanije HMD su najavili da će ove godine lansirati svoj prvi mobilni telefon pod sopstvenom, HMD robnom markom. Najraniji mogući termin izlaska  uređaja je mesec jul, a Nokia brendirani mobilni telefoni će izlaziti do kraja godine po ranije najavljenom planu.

HMD Global ostaje bez Nokia licence, najavljuje sopstvene telefone

Prvi izveštaji i informacije govore da će HMD predstaviti paletu sopstveno brendiranih mobilnih telefona sa najmanje 6 modela. Među njima su tri pametna telefona iz serije Pulse, opremljena Unisoc T606 osmojezgarnim procesorom, odnosno HMD Pulse, HMD Pulse+ i HMD Pulse Pro. Svi će pokretati Android 14 operativni sistem. Pored toga, tu su i tri modela iz Legend serije uključujući: Legend, Legend+ i Legend Pro. Osim pomenute linije telefona, među mobilnim uređajima nove marke će svoje mesto pronaći HMD T21, jedan cenovno pristupačni Android tablet.

HMD-GlobalHMD-Global

Finski Suomimobiili je već izvestio da su pojedini danski maloprodajni lanci tehničkih uređaja preuzeli inicijativu u pogledu otkrivanja cena i lansiranja dva mobilna telefona pod HMD markom. Među njima, zanimljiv je HMD Pulse Pro koji ima 6 GB radne memorije i 128 GB prostora za čuvanje podataka. Prodaje se po približnoj ceni od 161,4 evra.

Još jedan u ponudi pod oznakom HMD Pulse+ ima takođe 6 GB memorije i 128 GB za čuvanje podataka i prodaje se po ceni od približno 179,15 evra. U pitanju je Business Edition model sa dužom garancijom, boljom podrškom biznis usluga i dužim periodom garantovanog ažuriranja. Pretpostavlja se da je mahom namenjen korisnicima Nordijskih zemalja.

Ipak, detaljnije specifikacije, informacije i funkcije HMD brendiranih mobilnih telefona su veoma šture i ograničene, a generalna procena je da će to biti prevashodno Android uređaji srednjeg i nižeg ranga.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs