Gmail slavi 20. rođendan

od strane | mar 31, 2024 | Tech | 0 Komentara

Kada je Gmail izašao u javnost sa pomalo nemuštim saopštenjem za štampu pre 20 godina, mnogi su posumnjali da se tu radi o nekoj prevari. Nova usluga kompanije Google je obećala za to vreme ogroman prostor za čuvanje poruka od čak 1 gigabajt, preveliku količinu memorije u eri kada su ostali e-mail klijenti nudili maksimalno 15 megabajta.

Sve to uz tvrdnju da je novi servis potpuno besplatan i to u vreme kada su se mnogi slični servisi plaćali. A onda tu je bio i „čudan“ datum premijere Gmail usluge: objavljen je na 1. april, asocirajući većinu na neku vrstu šale.

Google je vremenom menjao Gmail i pokušavao da ga osavremeni i učini još boljim. Tako je 2008. godine Google  uveo teme, čineći Gmail prijemno sanduče drastično različitim i zanimljivijim  od tadašnje konkurencije.

Uprkos poboljšanjima Gmail je u suštini ostao nepromenjen

Sada dobijate 15 GB besplatnog prostora za skladištenje. Gmail je dobio mobilnu verziju sredinom 2000-ih. Google je napravio manje promene poput dodavanja prioriteta e-pošte, pametnih odgovora, kartica sa rezimeom i dugmeta pomoću koga jednim klikom otkazujete pretplatu na „newsletter“ za koji se definitivno ne sećate kada ste ga i da li ste se uopšte prijavili.

GmailShutterstock

Čak i sa svim ovim promenama, Gmail manje, više izgleda isto. Zar ne?

Međutim, 20 godina kasnije, gotovo da ne znamo nikoga ko gori od uzbušenja da klikne i otovori Gmail. Upravljanje prijemnim sandučetom je često naporan posao, a druge aplikacije za razmenu poruka kao što su Slack i WhatsApp postale su dominantne u načinu na koji komuniciramo na mreži, piše u svom opširnom članku The Verge.

Ono što je nekada bilo alatka koja menja pravila igre i postavlja nove standarde, danas se čini kao da je ostala po strani, čineći se pomalo prevaziđenom. Pitamo se šta će biti sa Gmail servisom narednih 20 godina, da li će Gmail i dalje biti centralni deo naših života Ili će takav vid elektronske pošte postati stvar prošlosti?

Kakvo je vaše iskustvo sa Gmail uslugom i mišljenje šta će se u budućnosti desiti sa najpopularnijim servisom za elektronsku poštu?

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs