Google Bard ipak postao Gemini i dobio svoju aplikaciju koja menja Google Assistant na Android uređajima

od strane | feb 9, 2024 | Tech | 0 Komentara

Ovog puta su bili u pravu, ne studenti, već insajderi koji su ranije tokom ove nedelje objavili da će Google model veštačke inteligencije promeniti ime pošto kompanija želi da prođe rebrending. Tako je zvanično Google Bard ipak postao Gemini, a promena ujedno, kako su glasine i tvrdile, donosi novu aplikaciju koju ćete moći da koristite na Android uređajima umesto dosadašnjeg Google Assistant pomoćnika.

Google ponovo radi ono u čemu je možda i najbolji, a to je preimenovanje usluga uz istovremeno ukidanje nekih drugih. S obzirom na to da se njegov AI model sada umesto Bard zove Gemini, to naravno prati još jedna promena, odnosno ukidanje neke druge usluge. Ukoliko preuzmete aplikaciju, dobijate priliku da je pokrenete, ali da ujedno uklonite Google Assistant. To će učiniti da Gemini postane vaši novi AI asistent, ali će komanda „Hey, Google“ ostati ista.

Od tada više nećete imati pristup Google Assistant aplikaciji, stoga ukoliko biste hteli da je zadržite još neko vreme, onda nećete moći da koristite Gemini. Takođe, ne zaboravite ni da Gemini ne nudi sve funkcije koje je Assistant aplikacija nekada nudila.

Kada je u pitanju upotrebljivost, moći ćete da koristite Gemini za postavljanje tajmera, obavljanje poziva, kao i kontrolu pametnih kućnih uređaja. Međutim, moraćete da sačekate da druge funkcije Assistant pomoćnika stignu u ovu novu, redizajniranu aplikaciju. Srećom, Google je potvrdio da će se to uskoro desiti, ali starog imena više neće biti.

Iako je rebrending u tehnološkom svetu postao skoro uobičajena stvar, ljudi se ipak i dalje vezuju za pojedina imena, kao što je to bilo u slučaju promena društvene mreže Twitter u X, pa sada i ovo. Iako je Google Assistant zaživeo među ljudima, Google Bard je relativno novi, ali pomalo je tužno što kompanija nije dala priliku imenu Bard koje zvuči prilično dobro.

Google je takođe pominjao da će Gemini moći da razume šta se dešava na ekranu vašeg telefona, te da će to pružiti kontekstualne informacije koje su vam potrebne. Google se nada da će novom aplikacijom doneti mnogo AI sposobnosti na Android uređaje i da će ukupno korisničko iskustvo postati bolje nego pre, pošto je ljudima teško da se odvoje od tehnologija koje su ranije koristili.

Kompanija je istakla da će Gemini biti dostupan na engleskom i na Android i na iOS uređajima u SAD već od danas, a uskoro će aplikacija podržavati i druge jezike, kao što su japanski i korejski, što bi trebalo da bude dostupno već od sledeće nedelje.  Kada su u pitanju srpski, ali i neki drugi jezici, moraćemo da sačekamo još neko vreme, ali Google želi da aplikacija bude što rasprostranjenija.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs