Google Chrome dobija generativne AI funkcije

od strane | jan 28, 2024 | Tech | 0 Komentara

Google je najavio nove generativne funkcije veštačke inteligencije (AI) za svoj pregledač Google Chrome. Ove funkcije će biti dostupne na Chrome-u za Mac i Windows računare, a kompanija je već počela da ih distribuira sa najnovijim izdanjem Chrome pregledača (M121).

Trenutno su dodate dve nove AI funkcije pregledaču, dok je treća planirana za naredni mesec. Ove dve funkcije omogućiće korisnicima da prilagode teme Google Chrome-a i organizuju otvorene tabove. One će biti pokrenute pod oznakom “Experimental AI”, i zbog toga što su “rani javni eksperimenti”, neće biti dodavane korisničkim nalozima preduzeća i obrazovnih ustanova.

Nove AI alatke su predstavljene u novom Google Blog članku, gde se navodi da su ove funkcije usmerene na poboljšanje efikasnosti korisnika dok pregledanje interneta čine ličnijim iskustvom. Nove funkcije uključuju organizator tabova, prilagođene teme i pomoć pri pisanju. Trenutno su ove funkcije ograničene na SAD, ali će uskoro biti proširene na druge regione.

Da bi omogućili ove funkcije, korisnici će morati da se prijave na svoj Google nalog, izaberu “Settings” iz menija sa tri tačke u gornjem desnom uglu, i odu do stranice “Experimental AI”. Tamo će videti opciju za uključivanje AI funkcija.

Organizator tabova

Prema Google-u, ova AI funkcija će automatski kreirati grupe tabova na osnovu otvorenih tabova i organizovati pregledač za korisnika. Ova funkcija je namenjena osobama koje imaju veliki broj otvorenih tabova i koje smatraju ručno grupisanje tabova napornim.

Da bi koristili ovu funkciju, korisnici mogu desnim klikom na tab i izborom opcije “Organise Similar Tabs”. Alternativno, korisnici mogu kliknuti na padajući meni u gornjem levom uglu i odabrati opciju “Organise tabs”. Onda će im biti predloženi tabovi za grupisanje, uz predlog imena i emotikona, koje korisnik može ručno promeniti.

Prilagođene Google Chrome teme

Funkcija prilagođenih tema zasniva se na istom AI modelu difuzije teksta-u-sliku koji je prethodno viđen na Android 14 uređajima, počevši od Google Pixel 8 serije. Ova funkcija omogućava korisnicima generisanje jedinstvenih tema za Google Chrome pregledač. Generisanje slika je prompt-less proces i neće zahtevati od korisnika da budu vešti u kreiranju zahteva.

Da bi koristili ovu funkciju, korisnici mogu kliknuti na bočnu traku “Customise Chrome”, izabrati opciju “Change theme”, i kliknuti na opciju “Create with AI”. Traka ima padajući meni koji omogućava korisniku izbor teme, dve odvojene opcije za dodavanje stilskih detalja, i opciju za izbor između nekoliko boja kako bi kreirali jedinstvenu temu. Kada završe, klikom na opciju “Create” će se generisati šest slika koje korisnik može odabrati.

Pomoć pri pisanju

I dok su prve dve navedene funkcije već dostupne korisnicima u SAD-u, treća funkcija je planirana za sledeći mesec. Pomoć pri pisanju je, suštinski, alat za generisanje teksta pomoću veštačke inteligencije, slično Google Bard-u, OpenAI ChatGPT-u, Microsoft Edge Copilotu, pa čak i Google SGE-u (Search Generative Experience).

Google Chrome Help me write AI funkcijaGoogle Blog

Prema Google-u, ovaj AI asistent za pisanje pomoći će korisnicima da napišu recenziju za neki objekat, potvrde dolazak na neki događaj ili postave upit na veb-sajtu.

Ova funkcija će biti dostupna u polju za unos teksta na bilo kom veb-sajtu u Google Chrome-u. Korisnici jednostavno mogu desnim klikom odabrati opciju “Help Me Write”, što će otvoriti drugo polje za unos teksta. Kada korisnik napiše nekoliko reči o onome što želi da kaže, alat će generisati tekst. Na kraju, korisnici će imati opciju da promene dužinu i ton teksta.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs