Google Glass projekat se potpuno gasi

od strane | mar 18, 2023 | Tech | 0 Komentara

Google je ove nedelje saopštio da više neće prodavati Google Glass naočare sa kojima je ideja bila da široj javnosti donesu iskustvo proširene stvarnosti (AR). Ako vam ovo deluje kao deža vi, niste jedini, jer je ovo drugi put da čujemo vesti o gašenju ovog projekta.

Prvobitne Google Glass naočare su lansirane još 2013. godine, mnogo pre nego što je proširena stvarnost postala “velika stvar” u industriji, koja je trebala da postane revolucionarna nova platforma. Naočare su nudile ekran koji projektuje sliku blizu očiju i ugrađenu kameru, omogućavajući da ispred sebe vidite određene informacije ili snimite slike/video svog okruženja.

Iako su neki tehnološki entuzijasti prihvatili ovaj uređaj, ismevali su ga zbog “štreberskog” izgleda, ograničene funkcionalnosti i potencijalnog kršenja privatnosti ljudi oko korisnika.

Originalna verzija AR naočara ukinuta je 2015. godine, da bi dve godine kasnije Google najavio novi proizvod  – Google Glass Enterprise Edition. Ambicija kod novog proizvoda je bila malo drugačija, jer je ideja bila da ova iteracija koristi u industrijama kao što su medicina i građevinarstvo. Nova verzija pod nazivom Google Glass Enterprise Edition 2 objavljena je 2019. godine, i to je ona koju je Google ugasio ove nedelje.

Google Glass Enterprise Edition sa zaštitomGoogle
Google Glass Enterprise EditionGoogle
Google Glass Enterprise Edition sa i bez zaštite

Pored toga, Google će takođe prekinuti podršku za sve Google Glass modele do septembra ove godine, što znači da će svi koji su kupili neki od modela imati još malo vremena da koriste ovaj uređaj, nakon čega će mnoštvo unapred instaliranih aplikacija kao što je Google Meet za video pozive preko AR naočara prestati da rade, piše PopSci.com.

Google nije najavio nikakve planove da ponovo pokrene Google Glass brend nakon ovoga, ali je poznato da kompanija radi na novom AR uređaju.

Tehnološki gigant je 2020. godine kupio North, proizvođača pametnih naočara, i od tada radi na novom proizvodu koji je poznat samo pod kodnim “Project Iris”, koji, ako je verovati raznim izveštajima, malo podseća na glomazne ski naočare.

Konkurenti Apple i Meta takođe rade na AR naočarima sa ciljem da ih lansiraju u nekom trenutku u budućnosti, ali razna ograničenja, posebno kada je reč o baterijama, sugerišu da će biti potrebno još vremena pre nego što ih vidimo na tržištu.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs