Google investira 400 miliona dolara u ChatGPT konkurenta, startap Anthropic

od strane | feb 6, 2023 | Tech | 0 Komentara


Google investira 400 miliona dolara u ChatGPT konkurenta, startap Anthropic

Veštačka inteligencija i chat-botovi su definitivno osvojili svet u poslednjih nekoliko meseci. Napredak koji je ostvaren na ovom polju lansirao je ChatGPT kompanije OpenAI na prvo mestu po brzini rasta baze korisnika u istoriji. Velike investicije u kompaniju OpenAI najavio je Microsoft, a sada se i Google pridružuje sa skoro 400 miliona dolara koje ova kompanija investira u konkurentski startap Anthropic, prenosi Bloomberg.

Iako ni Alphabet ni Anthropic nisu zvanično potvrdili ni negirali informacije o investicijama, odvojeno je objavljeno partnerstvo po kojem će kompanija Anthropic koristiti Google cloud computing servise. Ovo označava novu alijansu između jednog od najvećih tehnoloških giganata na svetu sa AI startapom, koji je usko specijalizovan na polju generativne AI tehnologije, osnove chat-botova.

This day’s announcement with @AnthropicAI is one other astronomical instance of the ecosystem of AI startups leveraging Google Cloud’s legitimate and initiating infrastructure to impress their businesses. https://t.co/VB2CjFTd88 pic.twitter.com/0vtxyS1Gta

— Thomas Kurian (@ThomasOrTK) February 3, 2023

Ovom investicijom Alphabet kupuje udeo u kompaniji Anthropic, ali ne zahteva od startapa da potroši ta sredstva na kupovinu cloud computing servisa kompanije Google, kažu neimenovani izvori.

Claude i ChatGPT

Osnovan 2021. od strane bivših čelnika OpenAI, Anthropic AI je u januaru objavio ograničeni test novog chat bota po imenu Claude koji je bio konkurent veoma popularnom ChatGPT kompanije OpenAI.

Partnerstvo Google-Anthropic prati ogromnu investiciju od 10 milijardi dolara od strane kompanije Microsoft u OpenAI. Napomenućemo i ta da se OpenAI razvio na talasu milijarde dolara investicija koje je ova kompanija dobila 2019. upravo od giganta iz Redmonda, uz još jedan krug finansiranja 2021. godine.

Ovakvi savezi daju velikim kompanijama kao što su Microsoft i Google pristup nekim od najpopularnijih i najnaprednijih sistema veštačke inteligencije. Startapima kao što je Anthropic, zauzvrat su potrebna finansijska sredstva i resursi za cloud računare koje tehnički gigant kao što je Google može da obezbedi. Sa druge strane Microsoft je najavio da će implementirati ovaj jezički model u svoja rešenja, pre svega u Fetch of job rešenja i Bing pretraživač.

Najavljujući ugovor, Google je rekao da će njegova cloud odeljenje pozajmiti računarsku snagu i napredne AI čipove koje Anthropic planira da koristi za obuku i implementaciju svojih budućih AI proizvoda.

Claude stiže u narednim mesecima

Claude, Anthropic asistent još nije pušten u javnost, ali startup je rekao da planira da proširi pristup chat botu „u narednim mesecima“.

Ugovor između ovih kompanija naglašava da Google želi AI u svojim proizvodima, posebno na načine koji se mogu proširiti izvan osnovnog poslovanja – pretrage. „Uzbuđen sam skokovima vođenim veštačkom inteligencijom koje ćemo upravo predstaviti u pretrazi i šire“, rekao je izvršni direktor kompanije Alphabet Sundar Pičaj u četvrtak dok je kompanija izveštavala o zaradi u četvrtom kvartalu. On je rekao da Google namerava da objavi chat botove „u narednim nedeljama i mesecima“ i omogući potrošačima da koriste takve proizvode „kao pomoć u pretraživanju“.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs