Jednostavno rečeno, Google Pay je stigao u Srbiju! Godinama očekujemo da i ova varijanta beskontaktnog plaćanja postane dostupna u našoj zemlji.

Pametni telefon je bez dileme postao najvažnija stvar koju nikako i nikad ne zaboravljamo da ponesemo sa sobom, a zahvaljujući NFC tehnologiji zaista ne treba da brinemo da li smo ili nismo poneli novčanik sa sobom. Čak i ukoliko se dogodi da zaboravite da ponesete mobilni telefon a imate pametni sat baziran na Google Put on operativnom sistemu, na primer Samsung Galaxy Peek, možete plaćati i na taj način. I sa velikim zadovoljstvom dočekujemo ovu vrstu usluge, prvenstveno iz razloga što je kod nas ogroman udeo Android telefona u ukupnom broju mobilnih uređaja.

Placanje.jpg

Google Pay u Srbiji

Koliko je ova tema interesantna najbolje govori podatak da je vest o početku funkcionisanja Google Pay usluge najčitanija informacija na Benchmark sajtu u prethodnih mesec dana. I Benchmark naravno oseća svoju obavezu da vam predstavi kako funkcioniše ova usluga čiji smo i sami korisnici već par nedelja. Pre toga smo koristili neke od usluga domaćih banaka, ali objedinjeno rešenje u vidu Google Pockets aplikacije nije namenjeno isključivo plaćanju roba ili usluga, već predstavlja pravi digitalni novčanik u kome možete smestiti i svoje loyalty ili poklon kartice čije benefite koristite kod domaćih trgovaca, bez potrebe da ih nosite sa sobom. I naravno, ukoliko letite avionom, nema više potrebe za štampanim boarding kartama, one će se od sada nalaziti u vašem digitalnom novčaniku – dovoljno je da približite čitaču vaš telefon na gejtu, pre ulaska u avion…

Avion.jpg

No pre svega da napomenemo da je neophodno da vaš telefon podržava NFC, kako ime kaže, Approach Self-discipline communique tehnologiju koja omogućava komunikaciju mobilnog uređaja i POS terminala – ili bankomata jednostavnim prislanjanjem uređaja jedan na drugi. Danas su zaista retki telefoni koji ne podržavanju NFC tehnologiju, ona postoji već dugi niz godina i podržavaju je, pa skoro svi uređaji. Ukoliko niste sigurni, proverite da li vaš mobilni telefon podržava NFC – zaista nije bitno da li je uređaj novijeg datuma, velika je verovatnoća da problema neće biti, ali za svaki slučaj da i to pomenemo…

Povezivanje sa karticom

Google Pay usluga je zasnovana na povezivanju neke od platnih kartica sa Google Pay uslugom: trenutno u Srbiji pet banaka podržava ovu vrstu usluge – dve u saradnji sa Visa platnim karticama i tri banke koje podržavaju Mastercard. Kao ljubitelji Lige šampiona naravno da smo se opredelili za MasterCard, ali budući da nijedna od banaka u kojima imamo račun ne podržava ovu uslugu, morali smo da se opredelimo za novu. Ponuda i procedura kod ProCredit banke nam se najviše dopala: prvenstveno iz razloga što nije potrebno da se odlazi u ekspozituru već se sve završava online popunjavanjem podataka nakon čega sledi identifikacija korisnika putem video poziva call centru – bukvalno za pet minuta razgovora u zaštićenoj aplikaciji sa operaterom, tokom kojeg je potrebno da kameru usmerite ka nekom od ličnih dokumenata (pasoš, lična karta) kako bi verifikovali svoj identitet – i to je sve!

ProCredit

Za okvirno 10 dana kartica stiže na vašu adresu, u našem slučaju za 8! Odmah nakon otvaranja računa dobijate online pristup svim svojim računima, putem računara (eBanking) ili aplikacije za mobilni telefon (mBanking). Aplikacija vam nudi sve što je potrebno kako bi imali dobar uvid u stanje na računu, transakcije koje ste obavili, stanje na deviznim i dinarskim računima, možete da izvršite kupoprodaju deviza…sve je pod vašom kontrolom!

Google Pockets

Sada kada imate Mastercard koji podržava Google Pay uslugu, spremni ste da je koristite. Naredni korak jeste instalacija Google Pockets aplikacije iz Google Play prodavnice. Karticu dodajete u svoj novi digitalni novčanik na nekoliko načina: unošenjem podataka sa nje, ili tako što ćete je jednostavno slikati svojim telefonom a aplikacija će pročitati podatke sa vaše kartice. Nakon toga, neophodno je samo da dodate svoj CVC kod sa poleđine kartice, debitne ili kreditne i onda se kartica dodaje u vaš Google Pockets (novčanik), a ukoliko ste dodali nekoliko kartica, neophodno je da odaberete koja će vam biti primarna za plaćanje.

Loyalty.jpg

Jedna mala napomena….da se ne zbunite ukoliko se odlučite da unos podataka sa kartice obavite njenim fotografisanjem tokom procesa kroz koji vas vodi čarobnjak: može da se dogodi da se podaci sa kartice ne očitaju tačno, da se pojedini brojevi na taj način pogrešno očitaju pa usled netačnih podataka ne možete naravno pravilno da završite proces: svakako je metoda direktnim unosom podataka sa kartice pouzdanija

U ovom trenutku kada ste ispravno uneli karticu u Google Pockets, spremni ste za korišćenje Google Pay usluge i vašu karticu od sada možete bez problema da izvadite iz novčanika i ostavite na sigurnom, u nekoj fioci. Jednostavno, ne morate je više nositi sa sobom – u slučaju korišćenja Google Pay usluge dovoljno je da na NFC čitač prislonite svoj telefon ili pametni sat kako bi obavili transakciju

Bezbednost

Jedna od prednosti Google Pay usluge , kao i bilo kog drugog beskontaktnog plaćanja je brzina i jednostavnost, uz visok stepen zaštite. Tokom transakcije, podaci o kartici su zaštićeni jer Google Pay kreira virtuelnu karticu (token) za plaćanje, koji se menja sa svakom transakcijom, a ne postoji ni mogućnost dvostruke naplate, čak iako se mobilni uređaj dva puta prisloni uz POS terminal.

placanjesatom.jpg

Sve kartice su zaštićene sistemom zaštite telefona, bilo da se radi o PIN-u ili naprednoj biometrijskoj zaštiti. I to je ono što je vrlo važno napomenuti korisnicima: i dalje postoji određeni, ne mali broj korisnika koji telefon koriste a da pri tome nije zaštićen na bilo koji način, bilo šifrom, paternom, prepoznavanjem otiska prsta ili lica korisnika. To ćete od sada morati da uradite…

Brzo plaćanje i podrazumevana kartica

Za razliku od korišćenja beskontaktnog plaćanja koje je mnogo korisnika i kod nas win sada primenjivalo, gde nakon otključavanja telefona morate da uđete u aplikaciju kako biste pokrenuli plaćanje, sa Google Pay uslugom dovoljno je da na prodajnom mestu otključate uređaj i približite ga čitaču kartica. Transakcija se obavlja momentalno, a potvrdu dobijate na ekranu telefona.

Ukoliko već na svom telefonu imate neku drugu aplikaciju za beskontaktno plaćanje neophodno je da odaberete podrazumevanu koju ćete koristiti: nama se recimo dogodilo da smo jedan račun hteli da platimo karticom firme, a kako je kao podrazumevan sistem plaćanja selektovana Google Pockets aplikacija, platili sam putem Google Pay servisa, a ne onako kako smo to želeli. Obratite pažnju!

PlacanjeAparat.jpg

Istorijat plaćanja

Kompletan, vrlo detaljan istorijat plaćanja koja ste obavljali nalazi se u Google Pockets aplikaciji kada kliknete na svoju platnu karticu, na taj način možete da pratite svoju potrošnju. Takođe, tu su i druge mogućnosti da dodate još neku platnu karticu, obrišete aktuelnu i slično…sve u svemu, kao korisnici koji najveći deo transakcija već duži length obavljaju na ovaj način, a bezgotovinske usluge koristimo mnogo više nego plaćanje kešom, i svakim danom je to sve više, gde god je to moguće – moramo da kažemo da je Google Pay najjednostavnije moguće rešenje koje smo win sada koristili.

Istorijat

Tokom svoje ne tako duge avanture i korišćenja Apple pandana koji takođe vrlo dobro funkcioniše, moramo priznati da je i Google svoj zadatak obavio na veoma, veoma dobar način. S obzirom na dominantnu zastupljenost Android baziranih uređaja kod nas, verujemo da će Google sistem plaćanja vrlo brzo usvojiti mnogi korisnici kod nas.

Dodatne funkcionalnosti

I još par primera Google Pockets aplikacije i onoga što ona može: evo, u istorijatu se nalaze boarding karte za letove pri povratku sa IFA sajma u Berlinu, one su istekle ali poslužiće vam kao dobar primer kako to funkcioniše. Takođe, u zavisnosti od zemlje u kojoj se trenutno nalazite, možete očitati sve loyalty kartice koje podržavaju Google Pockets. Boravak u Nemačkoj nem je recimo dozvolio da unesemo broj svoje Miles & Extra kartice koju koristimo već petnaestak godina, a kada sam se vratio u Srbiju – na raspolaganju su izlistane lokalne kartice tog tipa. Verujemo da mnogi od vas koriste usluge nekog od ovih prodajnih lanaca: iskoristite ovu mogućnost, unesite ih u Google Pockets i zauvek ih izbacite iz novčanika. Primera radi, uvek odbijamo izdavanje ovakvih kartica kako ih ne bismo nosili sa sobom, ali sada ćemo neke od njih možda i prihvatiti kada ne moram fizički da ih nosimo sa sobom.

Boarding

Kao po loju

Sve u svemu, apsolutno smo zadovoljni dolaskom Google Pay servisa u Srbiju: nama sve ovo ne predstavlja ništa novo, koristili smo i win sada slične sisteme, ali Google Pay je ipak onaj pravi, kompletan sistem koji će u našem slučaju ostati podrazumevani. Bez dileme!

Nadamo se da smo vam dovoljno jasno predstavili ovu vrstu beskontaktnog plaćanja, ukoliko posedujete neku od kartica koje podržavaju Google Pay (kompletna lista nalazi se u vestima na Benchmark sajtu) spremni ste za svega nekoliko minuta da ovu uslugu počnete da koristite na svom mobilnom telefonu. Ako još kojim slučajem imate neki Put on OS pametni sat i odete na sportsku rekreaciju, ni telefon ne morate da nosite sa sobom ukoliko nešto treba da kupite pri povratku kući.

PecaShopping.jpg

Jednostavna procedura

A ukoliko smo vas zainteresovali da postanete korisnik Google Pay servisa, procedura dobijanja platne kartice postala je toliko jednostavna da vas ništa u tome ne sprečava da u roku od nekoliko dana i sami isprobate mogućnosti. Naravno, ukoliko i dalje imate neke nedoumice ili pitanja, mi smo tu da pokušamo da vam u komentarima odgovorimo na sva pitanja. Jer zadatak Benchmarka jeste da svoje pratioce na pravi način obavesti o svim mobilnim tehnologijama…

Opširnije