Google Pixel 7 podržava rad isključivo sa 64-bitnim aplikacijama

od strane | okt 29, 2022 | Tech | 0 Komentara


29.10.2022 19: 10 |

Cellular

Google Pixel 7 podržava rad isključivo sa 64-bitnim aplikacijama

Nešto ranije ovog meseca, Google je pustio u prodaju Google Pixel 7 seriju mobilnih telefona. Ovo je čistokrvno dete Google-a i Android-a. Koristi mnogo tehnologija koje je napravio Google, kao što je G2 procesor koji je rezultat sopstvenog razvoja. To je ujedno i prvi build da se Google u potpunosi odrekao upotrebe 32-bitnih aplikacija i prešao isključivo na koričćenje 64-bitnih, čime je započeo novu eru.

U nedavnom blogu posvećenom programerima, Google je ponovio tvrdnju kako je Pixel 7 serija, čistokrvni 64-bitni telefon i objasnio različite prednosti korićenja 64-bitnog sistema, kao što su smanjenje memorijskog  zazueća prilikom pokretanja aplikacija, poboljšane performanse i bezbednost.

Konkretno, Google je rekao da pokretanje 64-bitnih aplikacija može pristupiti resursima koje 32-bitni programi ne podržavaju, tako da se performanse procesora mogu poboljšati za 25% i pri tom se osloboditi 150 MB memorije. Bez obzira da li se koristi od strane aplikacija ili ne, ova memorija uobičajeno zauzeta na 32-bitnim sistemima.

Google je naveo da će podstaći programere da testiraju samo 64-bitne aplikacije i poboljšanja, a programeri su već počeli da testiraju kompatibilnost novih konfiguracija.

google_pixel7.jpg

Pored samih aplikacija, podrška procesora za 64-bitni rad je ključna. ARM CPU čipovi su odustali od 32-bitne arhitekture tokom poslednjih nekoliko godina. Ranije je postojala kompatibilnost sa 32-bitnim sistemima na velikim jezgrima kao što je A710, ali samo carry out kraja ove godine. Sa dolaskom ere Cortex X3 jezgra, Cortex A715 i A510 v2, 32-bitna podrška je ograničena isključivo na  štedljiva jezgra niske potrošnje kao što je A510 v2, dok će jezgra visokih performansi u potpunosti raditi u 64-bitnom režimu.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs