Google ulaže milijardu dolara u prekookeanske kablove

od strane | apr 16, 2024 | Tech | 0 Komentara

Novi prekookeanski kablovi u koje Google ulaže milijardu dolara treba da stvore nove konekcije između SAD i Japana. Kabl Proa povezaće Japan, dodirnuti obale Komonvelta Severnih Marijanskih ostrva i na kraju stići do Guama, a u međuvremenu, Google TPU kablovski sistem trebalo bi da proširi svoje digitalne pipke do Severnih Marijanskih ostrva, povezujući Tajvan, Filipine, Guam i SAD, a lansiranje je predviđeno za maj sledeće godine.

S druge strane, prekookeanski kabl Taihei obećava digitalnu putanju između Japana i Havaja. Istovremeno, Google Tabua kabl koji treba da bude lansiran 2026. godine sada će se zaustaviti na Havajima, poboljšavajući svoje transpacifičko putovanje od SAD-a do Fidžija i Australije.

Google pravi kabl za povezivanje Havaja, Severnih Marijanskih ostrva i Guama, što je strateški potez koji treba da pojača pouzdanost mreže i da smanji kašnjenje za korisnike na pacifičkim ostrvima i šire.

Google ulaže milijardu dolara u prekookeanske kablove

Inicijativa za kablovsku mrežu privukla je pažnju nakon sastanka između japanskog premijera Kišide Fumija i predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji su zajedno obećali „vernost slobodnom i otvorenom Indo-pacifičkom regionu i svetu“.

Savez SAD-Japan inače teži privlačenju partnera kako bi izgradili sigurnije i otpornije mreže, a dve države obećale su neverovatnih 16 miliona dolara za postavljanje prekookeanskih kablova za Savezne Države Mikronezije i Tuvalu, jačajući digitalne veze širom Pacifika, piše Fudzilla.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs