Huawei potpisao dogovor o deljenju patenata sa svojim najvećim rivalom u Kini

od strane | dec 12, 2022 | Tech | 0 Komentara


Huawei potpisao dogovor o deljenju patenata sa svojim najvećim rivalom u Kini

Pre nego što su uvedene sankcije kompaniji Huawei, ovaj kineski gigant je bio najveći svetski proizvođač telefona, nadmašivši Samsung i Apple u broju isporučenih telefona. Kako biste imali perspektivu o tome gde se ova kompanija nalazi u odnosu na to vreme, Huawei je ove nedelje objavio da je nedavno sklopio ugovor o unakrsnom licenciranju patenata sa svojim najvećim domaćim rivalom. Oppo, matična kompanija OnePlus-a i deo jednog od najvećih kineskih proizvođača elektronike BBK Electronics, sada ima globalna prava na Huawei 5G patente.

Kompanije nisu otkrile finansijske uslove ugovora, ali na osnovu prethodnih dogovora, Engadget nagoveštava o kojoj sumi se najverovatnije radi. Kada je kompanija prošle godine objavila da planira da agresivnije monetizuje svoj portfolio patenata, rekla je da će proizvođačima telefona naplatiti „razumnih“ 2,50 dolara po uređaju za licenciranje svojih tehnologija. Huawei je takođe rekao da očekuje da će generisati dodatnih 1,2 do 1,3 milijarde dolara prihoda između 2019. i 2021. zbog tog poteza. Kada uzmete u obzir da su Oppo i vivo (obe u vlasništvu kompanije BBK Electronics) isporučili više od 51 milion pametnih telefona u prošlom kvartalu, to je mnogo novca na od patenata.

shutterstock_1183499047.jpg

Izvor: Shutterstock

U isto vreme, Oppo dobija pristup nekim ključnim tehnologijama. Od 2021. godine, približno 18,3 odsto Huawei 5G patenata spadalo je u Frequent Necessary Patent (SEP) kategoriju, što znači da se smatralo ključnim delom 5G standarda. U to vreme, Huawei je imao najviše SEP-ova vezanih za 5G u upotrebi od bilo koje kompanije na svetu.

Biće zanimljivo videti da li će sporazum privuci interesovanje zakonodavaca u SAD i drugim delovima sveta. Veći deo protekle decenije, BBK je uspevao da ostane ispod radara regulatora i medija na način na koji Huawei i ZTE to nisu uspeli. Tome sigurno doprinosi i segmentirani portfolio brendova ove kompanije, zbog kojeg ona ne deluje toliko veliko. U stvarnosti, BBK je stalno bio jedan od najvećih i najvažnijih proizvođača telefona na svetu.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs