Intel odgovara na Zen 4 izazov, 13. generacija Core procesora spremna

od strane | sep 28, 2022 | Tech | 0 Komentara


Intel odgovara na Zen 4 izazov, 13. generacija Core procesora spremna

Intel je predstavio najnoviju porodicu Intel Core procesora 13. generacije, koju predvodi najjači Intel Core i9-13900Ok . Nova porodica Intel Core 13. generacije uključuje šest novih otključanih desktop procesora sa maksimalnom konfiguracijom od 24 jezgra i 32 “thread-a” i radnom frekvencijom terminate 5,8 GHz kako bi obezbedili najbolje gejming performanse, strimovanje i brzinu rada u tzv “Insist material Creation” scenariju.

Predvođena lansiranjem Intel Core „Ok“ procesora, Intel Core porodica za desktop računare 13. generacije će se sastojati od 22 procesora i više od 125 partnerskih dizajniranih sistema – omogućujući najbolje performanse u aplikacijama i kompatibilnosti platforme. Entuzijasti mogu da iskoriste prednosti navedenih unapređenja Intel Core procesora 13. generacije sa postojećim Intel 600 ili novim Intel 700 čipsetom na odgovarajućim LGA1700 matičnim pločama. Moguće ih je koristiti u kombinaciji sa najnovijom DDR5 memorijom ili zahvljujući zadržanoj podršci i sa DDR4 memorijom. Uglavnom Intel Core-a 13. generacija dozvoljava da vaše postojeće sisteme prilagodite u skladu sa raspoloživim budžetom.

13thGenIntelCore1.jpg

Nova generacija Intel procesora se oslanja na i Intel 7 proces i hibridnu x86 arhitekturu kako bi obezbedila bolje performanse sistema – čak i kroz najzahtevnije situacije rada kao što je multitasking – istovremeno izvršavanje više zadataka i aplikacija. Shodno ovom zahtevu, novi Intel Core 13. generacije ostvaruje 15% bolje performanse u “single core” režimu rada i terminate čak 41% bolje performanse u “multicore” scenariju.

Ova generacija Intel Core procesora je karakteristična po hibridnoj arhitekturi koja objedinjuje “Performance” jezgra (P-core) sa udvostručenim brojem “Efficient” jezgara (E-core). Pomenuti vid arhitekture je isprva bio problematičan na Alder Lake modelima, sve dok se industrija softvera nije upoznala sa prednostima heterogene arhitekture i dok se nisu pojavili programi i igre koji znaju da iskoriste dva tipa prisutnih jezgara.

Sada pak, Intel Core 13. generacije je spreman da pruži najbolje iskustvo igranja sa maksimalnih 24 jezgara (8 P-jezgara, 16 E-jezgara) i 32 instrukcijska niza, 5.8 GHz frekvencijom jezgara čime pruža neophodnu podršku grafičkim karatama u cilju postizanja boljeg FPS-a i time vrhunski osećaj tečne animacije, čak i u igrama brzog tempa.

Intel se ne odriče svog imidža procesora koji se dobro overklokuje, pa i ova generacija Intel Core modela nudi odlične overkloking mogućnosti bez obzira da li ste “stručnjak” za hardver ili početnik. Intel Core procesori 13. generacije omogućuju postizanje veće brzine overkloka na P-jezgrima, E-jezgrima i DDR5 memoriji. U skladu sa tim, Intel je poboljšao Intel Velocity Optimizer proceduru overklokinga jednim klikom, tako da korisnici mogu da overklokuju uz minimalan napor. Tu je i nezamenjivi Intel Outrageous Memory Profile (XMP) 3.0 ekosistem sa bogatom ponudom modula za overkloking. Kada je u kombinaciji sa Intel Dynamic Memory Enhance, ova funkcija pruža iskustvo overkloka memorije sa oba trenutno aktuelna standarda memorije – DDR4 i DDR5.

Take Bartholomev, direktor proizvoda u Ingenious Meeting-u, tvrdi da su optimizovali Complete Battle: WARHAMMER III kako bi u novoj verziji znao da iskoristi hibridnu arhitekturu 12. generacije, a svakako će nastaviti istim tempom rada sa novim Intel Core procesorima 13. generacije.

Borba za vodeću poziciju u industriji za Desktop PC platforme 

Intel Core procesori za desktop računare 13. generacije omogućavaju korisnicima vrhunske performanse i iskustva u igrama, kreiranju sadržaja i radu, uz nekoliko novih i poboljšanih funkcija uključujući:

Intel Adaptive Enhance tehnologiju i Thermal Velocity Enhance, koje povećavaju frekvencije takta procesora na osnovu potrošnje i toplotne rezerve, tokom radnog opterećenja. Ove mogućnosti su dostupne u najjačim primercima Intel Core i9 serije otključanih modela.

Više E-jezgara u Intel Core i5, i7, i9 omogućavaju veliki skok u performansama aplikacija koje su dobro optimizovane i znaju da iskoriste prednosti paralelizma instrukcija u obavljanju više zadataka istovremeno.

Od ostalih poboljšanja Intel Core 13. generacije izdvajamo:

–          Podršku za PCIe Gen 5.0, sa čak 16 linija koje kontroliše sistemski kontroler u procesoru,

–          Poboljšana podrška za brze DDR5-5600 i DDR5-5200 memorije, uz zadržavanje DDR4 kompatibilnosti.

–          Dva puta veći L2 keš uz istovremeno povećanje L3 memorije za keširanje podataka.

 Intel_13thgen_intel_CPU.jpg

Intel 700 serija čipsetova kompatibilna i sa starijim procesorima

Pored Intel Core procesora za desktop računare 13. generacije, Intel je lansirao i novi čipset iz Intel 700 serije sa naprednim funkcijama za povećanu pouzdanost i performanse. Osam dodatnih PCIe Gen 4.0 linija za komunikaciju zajedno sa PCIe Gen 3.0 podrškom, obezbeđuju ukupno 28 linija za komunikaciju sa uređajima, povećan je broj brzih portova USB 3.2 Gen 2×2 (20Gbps), a DMI Gen 4.0 magistrala koja povezuje SoC kontroler u procesoru i čipset, povećava protok podataka za brzi pristup perifernih uređaja i umrežavanja. Pored toga, Intel zadržava kompatibilnost sa starijim modelima matičnih ploča pa ukoliko već imate neku iz serije na bazi Intel 600 čipseta, moći ćete da koristite i najnoviji Intel Core 13. generacije uz ažuriranje BIOS-a.

Dostupnost

Intel Core desktop „Ok“ procesori 13. generacije i matične ploče bazirane na Intel Z790 čipsetu biće dostupni od 20. oktobra 2022, uključujući BOX procesore, matične ploče i prodaju kompletnih desktop sistema.

Dodatni detalji o kompletnoj porodici Intel Core procesora 13. generacije biće objavljeni kasnije.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs

Intel odgovara na Zen 4 izazov, 13. generacija Core procesora spremna