Intel poriče glasine da je ograničio upotrebu ARC grafičkih karti isključivo za svoju platformu

od strane | nov 7, 2022 | Tech | 0 Komentara


Intel poriče glasine da je ograničio upotrebu ARC grafičkih karti isključivo za svoju platformu

Pre izvesnog vremena je objavljeno kako ažuriranje upravljačkog softvera za Intel ARC grafičke kartice preporučeno da se uradi uz pomoć MEI (Intel Administration Engine Interface / Intel Administration Engine Interface), što znači da korišćenje ove kartice na bilo čemu osim Intel platformi može biti ograničeno i praviti probleme. I to ne samo korišćenju na AMD platformi, već i pri pokušaju upotrebe na ARM ili nekoj drugoj CPU arhitekturi. Train su otkrili programeri koji su pokušali da koriste ARC grafičke kartice na IBM-ovoj PowerPC arhitekturi, koristeći Linux drajvere.

Iz tog razloga, Intel je kako prenosi Ars Technica, potvrdio da nije neophodno koristiti CSME za ažuririranje upravljačkog softvera Intel ARC grafičke kartice, već da ona koristi sopstvenu sigurnosnu kontrolu i postojeću Intel tehnologiju (kao što je HECI interfejs protokol) da biste kompletirali proces ažuriranja firmvera na kartici. Time ne utiče ni na koji način u smislu ograničenja ARC grafičkih kartica za upotrebu na drugim platformama. Naravno, prosečan korisnik ne mora često da ažurira firmver, eventualno u slučaju kada je potrebno rešiti određeni scream ili dodati manju funkcionalnost. 

Inače zvanično objavljene Intelove informacije jasno govore o preporučenoj kombinaciji i minimalnim sistemskim zahtevima grafičkih kartica iz ARC “A-serije” u smislu specifikacije desktop računara. Što se tiče operativnog sistema, potrebni su Windovs 10 64bit 20H2 i novije verzije (GPT particija), ili Windovs 11 koji je ujedno i podrazumevani operativni sistema za konfiguracioni režim. Sa druge strane Windovs 7 nije podržan i neće biti drajvera za ovaj OS.

intel_arc_2.jpg

Dakle, potrebno je koristiti procesor počev od 10. generacije, 11. i 12. generacije Intel Core procesora u kombinaciji sa odgovarajućim matičnim pločama sa čipsetovima serije: 400, 500 i 600.  Takođe su podržane AMD Ryzen 3000G, 3000 i 5000 serije procesora u kombinaciji sa AMD 500 i novijim čipsetovima.

Ono što je najvažniji detalj koji je Intel nekoliko puta zvanično ponavljao, jeste da desktop sistemi koji koriste Intel ARC grafičke karte treba da raspolažu podrškom za Resizable BAR funkciju u BIOS-u matične ploče. To svakako ne znači da nećete moći da koristite grafičku kartu bez dotične, ali će u tim situacijama, performanse biti osetno lošije, oko 25%! 

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs