Intel potvrdio: Meteor Lake procesori stižu ove godine

od strane | jan 29, 2023 | Tech | 0 Komentara


Intel potvrdio: Meteor Lake procesori stižu ove godine

Naredna generacije Intel procesora je i zvanično potvrđena za ovu godinu, što je u skladu sa prethodno najavljenim planovima ove kompanije. Loši finansijski rezultati za poslednji kvartal fiskalne 2022. godine pravdaju se slabijom ekonomijom i odlaganjem proizvoda za records centre.

Pet Gelsindžer izvršni direktor ove kompanije kaže da njegova kompanija ne odustaje od prethodno najavljenih planova i da neće biti kašnjenja novih proizvoda, prenosi Fudzilla.

To znači da će Meteor Lake procesori stići u drugoj polovini 2023. godine, dok ćemo sledeću generaciju – Lunar Lake, videti tokom naredne godine. Emerald Rapids je kodno ime nove generacije procesora namenjenih records centrima, i njih takođe možemo da očekujemo u drugoj polovini ove godine. Takođe, nova generacija – Granite Rapids je planirana za 2024. godinu.

Zbog čega je bitan Meteor Lake?

Ova generacija Intel procesora predstavlja prekretnicu iz dva razloga. Prvi je taj što nova generacija koristi heterogenu integraciju, pa će se sad čipovi sastojati iz četiri dela: CPU, GPU, SoC i I/O, koji su povezani Intel Foveros 3D tehnologijom. Drugi bitni razlog je to što će nova generacija procesora biti bazirana na Intel 4 proizvodnom procesu (7 nm), što je prvi keep da Intel koristi EUV litografiju.

Meteor Lake – samo mobilni procesori?

Ono što se još uvek ne zna je da li će Intel predstaviti Meteor Lake procesore i za desktop računare, ili će oni ostati samo na mobilnim verzijama. Ovo nije nemoguće, jer je Intel u prošlosti predstavljao nove generacije mobilnih procesora koji nikada nisu imali svoje desktop pandane – Ice Lake i Tiger Lake.

Nezvanične informacije pominju da će desktop Raptor Lake (13. generacija) procesori dobiti S verziju koja će malo osvežiti ponudu na desktop tržištu. U tom slučaju će Meteor Lake procesori ostati ekskluziva notebook computer i kompaktnih desktop računara.

MeteorLake01.jpg

Izvor: intel

Lunar Lake

Naredna generacija koja nastavlja multi-chiplet dizajn zove se Lunar Lake, planirana je za 2024. godinu, i po svemu sudeći koristi potpuno novu mikroarhitekturu. Intel se nada da će Lunar Lake ponovo da izbaci Intel ispred konkurencije kada su u pitanju performanse po vatu. Zvanično predstavljanje Lunar Lake procesora je planirano za 2024. godinu.

Files centri

Četvrta generacija Intel Xeon Sapphire Rapids procesora za records centre je zvanično predstavljena 10. januara, a danas je već potvrđeno da će ih naslediti Emerald Rapids procesori, koji će se proizvoditi ove, da bi na tržištu nastupili naredne, 2024. godine.

Iako manje zanimljiva za krajnje korisnike, priča o serverskim procesorima čini ozbiljan deo profita ove kompanije. Naredna generacije Xeon procesora dolaziće sa Granite Rapids jezgrima, kao i prvim štedljivim Sierra Forest jezgrima. Iako se u prezentaciji pominje 2024. godina, Gelsindžer (namerno) nije precizirao na šta se tačno misli, pa je moguće da će masovna proizvodnja krenuti 2024. godine, a da će oni na tržište izađi kasnije.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs