Intel povlači radikalan potez, Lunar Lake procesori isporučuju preko 100 TOPS performansi

od strane | maj 24, 2024 | Tech | 0 Komentara

U novembru prošle godine, Intel je lansirao Core Ultra (Meteor Lake) procesor dizajniran za računare sa lokalnim pokretanjem funkcija veštačke inteligencije. Po prvi put je integrisao koprocesor neuronske mreže (NPU) dizajniran za izvršenje namenskih AI funkcija, čime dodatno poboljšava energetsku efikasnost AI servisa i aplikacija koje se izvršavaju lokalno, na samom klijent uređaju tj računaru.

Ukupna računska snaga Meteor Lake CPU+GPU+NPU rešenja, može da dostigne 34 TOPS performansi. Sa rešenjem heterogene arhitekture CPU+NPU+GPU, Core Ultra obezbeđuje moćnu lokalnu AI računsku snagu za prenosne računare, pošto je Meteor Lake za sada dostupan samo u izdanju za mobilne računare.

Danas je Intel najavio svoje dalje planove. On će uskoro predstaviti Lunar Lake, procesor napravljen za sledeću generaciju AI PC računara koji će se masovnije pojaviti na tržištu u trećem tromesečju 2024. i najavio neke detalje vezane za radne parametre nove generacije Intel procesora.

Ugrađivaće se u više od 80 novih modela laptop računara, 20 vodećih OEM proizvođača, koji će praktično uvesti sledeću generaciju AI funkcija i još boljih performansi na Windows 11 AI računare širom sveta. Zahvaljujući uspehu Core Ultra procesora i dolasku Lunar Lake modela, Intel će ove godine isporučiti više od 40 miliona AI PC procesora.

Lunar Lake za Intel AI PC generaciju računara i Windows 11 AI

Lunar Lake će koristiti novo jezgro visokih performansi sa Lion Cove arhitekturom i energetski efikasna jezgra Skimont arhitekture, kao i poboljšani sistemski kontroler izrazito male potrošnje. Novi NPU koprocesor u pojedinačnoj konfiguraciji će isporučivati 45+ TOPS-a čiste računske snage, što je četiri puta više od postojećeg Meteor Lake modela, čime će u potpunosti ispuniti uslove koje pred novu generaciju AI PC računara, postavlja predstojeći  Windows 11 AI.

Intel Lunar Lakemydrivers.com

Pored NPU koprocesora velike računske snage, raspolagaće i novom GPU Xe 2 arhitekturom, koja može da obezbedi preko 60 TOPS računske snage i time podigne ukupnu snagu svoje platforme na nivo od preko 100 TOPS-a, što je više od tri puta od Meteor Lake procesora u ovom trenutku.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Prema zvaničnim podacima, u poređenju sa Snapdragon X Elite direktnom konkurencijom na polju AI PC računara, Lunar Lake ima 1,4 puta bolje AI performanse u Stable Diffusion, 1,5 puta bolje grafičke performanse od Meteor Lake-a i jače performanse procesorskog jezgra od Ryzen 7 8840U i Snapdragon X Elite čipova. Istovremeno, u Microsoft Teams aplikaciji, potrošnja energije je 30% manja od one kod Ryzen 7 8840U i 20% manja od one potrebne za rad Snapdragon 8cx Gen 3 procesora.

Lunar Lake će biti novo merilo AI PC računske moći

Pored Lunar Lake procesora, u četvrtom kvartalu ove godine bi trebalo da debituje Arrow Lake u verziji za laptop i desktop platforme, a prva demonstracija je zakazana za predstojeći Computex 2024 događaj.

Pored toga, u pogledu izgradnje AI ekosistema, Intel je naveo da sveobuhvatni razvoj AI zahteva snažnu softversku infrastrukturu i hardverske inovacije. Kao deo plana ubrzanja AI PC-a, Intel nastavlja da sarađuje sa više od 100 partnera na polju softverske optimizacije kako bi poboljšao AI PC iskustvo u radu sa ličnim AI asistentima, audio efektima, kreiranju sadržaja, igrama, bezbednosti, strimingu medija sadržaja, video kolaboraciji itd.

Prema do sada objavljenim informacijama, novi Lunar Lake je napravilo ključni iskorak u pravcu afirmacije AI performansi, što je posebno vidljivo u odnosu na svog prethodnika, pružajući osetno bolje performanse u domenu ubrzanja rada AI aplikacija. Očekuje se da će Intel otkriti više informacija o Lunar Lake procesoru na Computex Taipei Computer Show 2024 događaju. Pored značajnog poboljšanja AI računarske snage, niža potrošnja energije i jače grafičke performanse iGPU jezgra su takođe vredne pažnje, prenosi mydrivers.com.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs