iPhone 15 će imati USB-C, ali će samo Pro modeli imati brzi transfer podataka

od strane | nov 19, 2022 | Tech | 0 Komentara


19.11.2022 18: 54 |

Cell

iPhone 15 će imati USB-C, ali će samo Pro modeli imati brzi transfer podataka

Analitičar Ming-Či Kuo, poznat po dobroj istoriji predviđanja kada je Apple u pitanju, objavio je da Apple planira da ubaci USB-C već na narednu generaciju iPhone telefona, ali i da će ograničiti brzine prenosa podataka na osnovnim modelima.

Apple, prema tvrdnjama insajdera planira da ubaci USB-C 3.2 ili Thunderbolt na Pro modele, dok će iPhone 15 model(i) imati USB 2.0 protok, kao dosadašnji Lightning. Ukoliko se ovo pokaže tačnim, novi iPhone modeli će ponovo praviti finu razliku između „običnih“ i Pro modela.

(4/7)
2H23 recent high-terminate iPhones’ wired switch tempo will possible toughen markedly, benefiting the growth of the high-tempo switch IC invent industry. Apple’s present suppliers (e.g., Parade, Asmedia, Genesys Good judgment, Renesas, and heaps others.) are anticipated to be main beneficiaries.

— 郭明錤 (Ming-Chi Kuo) (@mingchikuo) November 17, 2022

Razlozi

Kao po običaju, Apple voli da napravi razliku između svojih serija telefona, odnosno da podstakne kupce da se odluče za neki od (skupljih) modela Pro serije. Ako se pitate zbog čega bi to neko uradio – odgovor je jednostavan: povezivanje iPhone na video display i periferije, kao što to sada može sa iPad tabletima.

Teoretski, iPhone 15 bi sa brzim USB-C konektorom mogao da se poveže sa USB čvorištem na kojem su povezana dva 4K monitora, miš i tastatura, a vi onda, s obzirom na performanse novih iPhone telefona dobijate desktop računar.

USB-C 3.2 ima teoretske prosečne brzine od 20 Gb/s, dok su one kod USB 2.0 koliko ima Lightning maksimalno 53 Mb/s, što je jedva dovoljno za FullHD video display i ne mnogo više od toga. Naravno, treba uzeti u obzir i finansijski momenat, jer USB 3.2 ili Thunderbolt zahtevaju moderniji kontroler, što znači i da će ti modeli više koštati za proizvodnju, nego sporiji USB 2.0 kontroleri.

shutterstock_2214839985.jpg

Izvor: Shutterstock

Brža konekcija ima potencijal da transformiše iPhone u nešto mnogo više od telefona. Sa druge strane Apple nije prvi koji bi se odlučio na takav korak. Huawei, Motorola i Samsung godinama unazad nude sličnu funkcionalnost, ali ne možemo da kažemo da su korisnici masovno usvojili desktop režime rada sa pametnim telefonima. Zato bi odluka Apple da promoviše nešto ovako bila dobra i za druge proizvođače i malo pogurala njihova rešenja kod korisnika.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs