iPhone 15 Pro i 15 Ultra neće koristiti 8P sočiva za kamere

od strane | okt 30, 2022 | Tech | 0 Komentara


30.10.2022 19: 15 |

Mobile

iPhone 15 Pro i 15 Ultra neće koristiti 8P sočiva za kamere

Priča se da će Apple sledeće godine doneti neke od ekskluzivnih funkcija na iPhone 15 Pro i iPhone 15 Extremely modelima, ali nažalost, jedan analitičar veruje da 8P sočivo neće biti jedno od njih.

„8P“ se odnosi na osam plastičnih sočiva, koja u nekim slučajevima pomažu u poboljšanju kvaliteta slike za širokougaone kamere. Ming-Chi Kuo je izneo na Tviteru pretpostavku, govoreći o jednoj od promena koja se neće naći na iPhone 15 Pro i iPhone 15 Extremely modelima. Kako 9to5Mac izveštava, postoje prednosti i nedostaci u povećanju broja plastičnih elemenata u sočivu, zbog čega se Apple dugo zadržao na 7P rešenju i nije gravitirao ka 8P implementaciji. Dodavanje dodatne jedinice će biti urađeno kako bi se smanjila izobličenost svetlosti, poboljšavajući na taj način kvalitet slike u različitim uslovima osvetljenja na širokougaonim sočivima.

Uprkos tome što je Apple zadržao 7P sočiva na iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max modelima, kvalitet slike nije pogoršan, a više recenzenata izveštava da oba vodeća iPhone modela prave visokokvalitetne rezultate prilikom snimanja fotografija i video zapisa. Veliki broj kupaca možda nije upoznat sa terminom „8P“, ali su verovatno čuli i čekaju na možda najveće poboljšanje kamere koje će dobiti iPhone 15 Extremely, a tiče se periskopskog zum sočiva.

Periskopski zum objektiv koji je napravljen specijalno za iPhone 15 Extremely bio bi prvi Apple u istoriji sa ovom naprednom funkcijom, a pošto je kompanija navodno obezbedila dobavljača ranije ove godine, trebalo bi da omogući flegšip modelu neverovatne nivoe zum uvećanja, nešto poput mogućnosti Samsung S22 Extremely telefona. Za one koji nisu upoznati sa ovim terminom, kompanije poput Samsunga su usvojile novu tehnologiju  na bazi prizme koja odbija svetlost na više sočiva pod uglom od 90 stepeni.

iphone_socivo.jpg

Ovo svetlo zatim hvata senzor i omogućavajući da dužina sočiva bude znatno veća od telefoto zum sočiva na iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max modelima. Primenjeno rešenje rezultira znatno boljim optičkim zumom. U ovom trenutku, telefoto na iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max omogućava elevate out 3x optičko uvećanje i 15x digitalni zum. Sa periskopskim sočivom, optički zum na iPhone 15 Extremely bi se mogao povećati na 5x, a  optimisti pominju i vrednost od 10x.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs