Japanci ulažu u sopstvene pogone za proizvodnju čipova, smanjuju zavisnost od drugih

od strane | nov 14, 2022 | Tech | 0 Komentara


Japanci ulažu u sopstvene pogone za proizvodnju čipova, smanjuju zavisnost od drugih

Osam najvećih japanskih kompanija iz oblasti tehnologije i auto-industrije, potpomognutih inicijativom japanske vlade, ulaže u zajednički projekat izgradnje fabrike za proizvodnju poluprovodnika i silicijumskih “kolača” iz kojih će se dobijati čipovi.

Projekat “Rapidus”je firma koja će iza sebe imati novac japanske vlade kao poseban vid podrške u iznosu od 500 miliona dolara. Toyota, Sony, NTT, SoftBank, Kioxia, Denso i NEC će uložiti po 7 miliona dolara u novu kompaniju, dok će MUFG banka uložiti 2,1 miliona dolara.

Ministar ekonomije, trgovine i industrije Jasutoši Nišimura rekao je: „Poluprovodnici će biti kritična komponenta za razvoj novih, vodećih tehnologija kao što su veštačka inteligencija, digitalna industrija i zdravstvena tehnologija. Poluprovodnici postaju još važniji iz perspektive ekonomske bezbednosti, zbog rastućih geopolitičkih rizika.“

Nišimura je posebno naglasio: „Kako se rivalstvo između SAD i Kine oko tehnološke nadmoći intenzivira, čipovi postaju sve važniji u smislu ekonomske sigurnosti.”

IBM_2_nanometra.jpg

Foto: Forbes, IBM 2-nm

Prema vesti koju prenosri Fudzilla, očekuje se da će Rapidus početi da proizvodi čipove u drugoj polovini tekuće dekade. Nova kompanija je navodno spremna da blisko sarađuje sa IBM-om na razvoju tehnologije izrade čipova koristeći proizvodnju u 2 nanometra i u doglednoj budućnosti još savremeniju. Američka kompanija IBM je prva demonstrirala 2-nanometarske čipove, iako ih samostalno ne proizvodi.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs