Još jedno ogromno tržište uvodi USB-C kao obavezan konektor za punjenje uređaja

od strane | jan 2, 2023 | Tech | 0 Komentara


Još jedno ogromno tržište uvodi USB-C kao obavezan konektor za punjenje uređaja

Evropska Unija ne nedavno i zvanično usvojila zakon koji zabranjuje prodaju telefona i tableta ukoliko ne poseduju mogućnost punjenja pomoću USB-C priključka. Vođeni istom logikom, vlasti Indije su potvrdile da će, počevši od marta 2025. godine, na svojoj teritoriji isti zahtev imati. Sekretar Indije rekao je za The Economic Instances: „Notion je da se smanji broj punjača po domaćinstvu, čime se proporcijalno smanjuje i elektronski otpad“, prenosi HowToGeek.

Novi uređaj, stari punjač

Primarni fokus Evropske Unije biće smanjenje količine elektronskog otpada. Ukoliko veći broj uređaja koristi isti punjač, kao i kabl, umesto da stari budu bačeni prilikom kupovine novog uređaja. Novi zakon EU će stupiti na snagu 28. decembra 2024. godine, svega nekoliko meseci pre datuma koji Indija najavljuje.

Apple najviše pogođen

Kao druga po redu najmnogoljudnija država, odmah iza Kine, i sa preko milijardu stanovnika, Indija zasigurno predstavlja jedno od najbitnijih tržišta pametnih telefona. Ukoliko proizvođači, koji nisu već usvojili USB-C tehnologiju, ne žele da izgube mesto na ovako velikom tržištu, moraće da posluju u skladu sa zakonom. Onaj ko bi najviše mogao biti pogođen jeste kompanija Apple. U proteklom periodu nisu imali previše uspeha na pomenutom tržištu, međutim situacija se potpuno preokrenula u poslednjih nekoliko godina, te je upravo iPhone 13 postao najprodavaniji telefon u trećem kvartalu 2022. godine, prestigavši modele kompanija Samsung i OnePlus, koji su dugo bili na prvoj poziciji.

USB-C potencijalno već u iPhone 15 seriji

Glasine koje već uveliko kruže govore da bi se USB-C priključak mogao pronaći u novim Apple uređajima pre kraja 2023. godine. Ovo bi značilo da bi se promena dogoditi znatno pre termina koji je Evropska Unija dala. Međutim, iako iPhone jeste najpopularniji proizvod kompanije, svakako nije jedini koji novi konektor mora usvojiti pre datog perioda. Popularne AirPods slušalice tek trebaju doživeti promenu, dok je i sve veći broj uređaja koji su tehnologiju već usvojili, kao što su novi iPad Genuine modeli.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs