Kako uključiti upozorenje za zemljotres na Android telefonu

od strane | mar 23, 2023 | Tech | 0 Komentara

Zemljotres je prirodna katastrofa koji pogađa bez prethodnog upozorenja. Može izazvati razaranje i veliku materijalnu štetu u roku od nekoliko minuta. O gubitku nevinih života da i ne govorimo, na to nas je najskorije podsetila serija zemljotresa u Turskoj i Siriji. Da bismo se bolje pripremili za ovakve situacije, dajemo vam uputstvo kako podesiti upozorenje za zemljotres na vašim Android telefonima. Vaš pametni telefon će vam pomoći da pažljivo isplanirate svaki korak u ovim kritičnim situacijama.

Svaki Android telefon ima drugačiji interfejs, ali je proces aktivacije upozorenja za zemljotres isti na svim uređajima. Ova funkcija nije u startu uključena, već je potrebno naknadno je aktivirati. Zato pratite sledeće korake kako bi vam olakšali aktiviranje ove danas, preko potrebne i korisne opcije. Kao i obično, prvo što morate uraditi jeste da uđete u “Settings” meni vašeg telefona.

Upozorenje za zemljotres na Android telefonima – korak po korak

Korak 1: Nakon ulaska u “Settings” meni, uđite u “Safety & emergency”. Ova opcija može biti pri vrhu ili na dnu u zavisnosti od modela vašeg telefona. Za ovu priliku smo koristili Xiaomi 13 Lite telefon.

upozorenje-za-zemljotreswww.benchmark.rs

Korak 2: Kada uđete u “Safety & emergency” opciju, primetićete nekoliko podopcija u slučaju hitnih i vanrednih situacija, među kojima i “Earthquake alerts”. Dodirnite ekran i uđite u ovu opciju.

upozorenje-za-zemljotreswww.benchmark.rs

Korak 3: Nakon toga će vam se otvoriti novi ekran, na kome ćete jasno videti prekidač kojim aktivirate ovu funkciju. Ukoliko nije uključena, dodirnite je da bi ste je uključili.

upozorenje-za-zemljotreswww.benchmark.rs

Korak 4 (opciono): Još jedan preduslov za akitiviranje upozorenja za zemljotres jeste aktivna opcija praćenja lokacije. Ukoliko praćenje lokacije nije omogućeno, prikazaće vam se poruka da opcija aktivacije upozorenja za zemljotres nije moguća ukoliko je isključeno praćenje lokacije. Zato obavezno uključite i ovu opciju.

upozorenje-za-zemljotreswww.benchmark.rs

Nakon što ste uključili opciju pristupa i praćenja lokacije, upozorenje će nestati što znači da ste uspešno pokrenuli funkciju upozorenja za zemljotres. Ukoliko i dalje dobijate poruku upozorenja, znači da Google nije uključio ovu opciju na vašem području. Takođe, možete pronaći malo ispod i demo koji prikazuje kako ova funkcija upozorenja radi.

upozorenje-za-zemljotreswww.benchmark.rs

Ukoliko kao vlasnik Android uređaja i dalje imate nedoumice i poteškoće u vezi razumevanja ove opcije i šta sve treba uraditi u vanrednim situacijama, možete saznati više, klikom na opciju koja će vam prikazati rezultate Google pretrage na ovu temu.

Uključivanje opcije upozorenja za zemljotres je samo prvi korak u suočavanju sa ovom prirodnom katastrofom. Google je dodatno pružio bezbednosne informacije o tome šta treba uraditi i koje korake preduzeti u slučaju da dođe do zemljotresa. Preporučujemo da pogledate savete o tome kako da pripremite torbe za hitne slučajeve u slučaju zemljotresa jer će vam biti od neprocenjive koristi u ovakvim situacijama.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs