Kina ima plan kako da oporavi industriju čipova

od strane | mar 21, 2023 | Tech | 0 Komentara

Nova strategija Pekinga je da nekolicina najuspešnijih domaćih kompanija koje se bave proizvodnjom čipova dobije lakši pristup subvencijama i veću kontrolu nad istraživanjima koja podržava država. Sve ovo je posledica pooštravanja američke kontrole pristupa naprednoj tehnologiji koje znatno utiče na kinesku industriju čipova.

Okretanje ka bližoj saradnji sa odabranom grupom kompanija dolazi nakon što je vlada ovog meseca osvežila svoju tehnološku strategiju stvaranjem nove naučne komisije Komunističke partije i obnovljenog Ministarstva nauke i tehnologije.

Proizvođači čipova Semiconductor Manufacturing International (SMIC), Hua Hong Semiconductor i Huawei, kao i dobavljači opreme Naura i Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc China, biće među onima koji će imati najveće koristi od promene politike, piše Financial Times.

Ove kompanije će imati pristup dodatnom državnom finansiranju bez potrebe za postizanjem ciljeva učinka koji su prethodno bili neophodni. Oni će takođe moći da igraju veću ulogu u istraživačkim projektima koje podržava država, smanjujući tako uticaj državnih kompanija i akademskih instituta.

Ovaj potez je prećutno priznanje da su prethodne politike masovnog i često loše ciljanog subvencionisanja industrije poluprovodnika radi izgradnje domaćih kapaciteta bile neuspešne i da više nisu opcija, a Kini je potreban drugačiji odgovor na oštra ograničenja SAD za razvoj njene industrije.

waferiTSMC

Ova liberalizacija za neke dolazi pošto Kina vidi svoju industriju ozbiljno pogođenu ograničenjima Bajdenove administracije na izvoz naprednih čipova, dok je trilateralni sporazum između SAD, Japana i Holandije spreman da dalje spreči nabavku najnovije opreme koja će dalje uticati na industriju čipova ove zemlje.

Analitičari kažu da Kina treba da ubrza razvoj domaćih kompanija koje prave zamensku opremu, ali po svemu sudeći to neće biti lak zadatak, posebno u industriji sa ovako visokim stepenom tehnološkog razvoja, koji se ne može nadomestiti preko noći čistom snagom volje.

Direktna intervencija Pekinga sa velikim investicijama nije uspela da proizvede mnogo tehnološke prednosti, kažu rukovodioci industrije. Jedan menadžer kod jednog kineskog proizvođača čipova je kao primer naveo pokušaje da se napravi litografska oprema za proizvodnju čipova, čija se istraživanja vode još od 2006. godine.

“Domaću litografiju ispitali su i verificirali akademici, a ne industrijski inženjeri“, rekao je izvršni direktor jedne kompanije, koji je zatražio anonimnost zbog osetljivosti stvari. “Ova oprema je samo teoretski upotrebljiva, a nijedan proizvođač čipova se nikada nije usudio da aktivira takvu mašinu u svojim fabrikama.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs