Kompletna prepiska Čarlsa Darvina od sada je dostupna na internetu

od strane | nov 27, 2022 | Tech | 0 Komentara


Kompletna prepiska Čarlsa Darvina od sada je dostupna na internetu

Danas imate priliku da istražite većinu prepiske Čarlsa Darvina. Univerzitet u Kembridžu je objavio sva očuvana pisma i  poruke tvorca teorije o evoluciji i učinio ih dostupnim korisnicima interneta, uključujući 400 pisama koja su se nedavno pojavila i „reinterpretirana“. Kolekcija koja se može pretraživati sada obuhvata preko 15.000 pisama napisanih između 1822. i 1882. godine, u rasponu od njegovog uticajnog vremena na brodu HMS Beagle attain postavljanja teorije o poreklu vrsta i razmišljanja o kraju života.

Web arhiva je možda jedini način da se dobije uvid i potpunija slika o Darvinovom životu. Univerzitet napominje da konačno štampano izdanje, koje treba da izađe početkom 2023. godine, ne uključuje pisma koja su naknadno otkrivena i uključena u ovu cyber web kolekciju, pošto su stigla prekasno da bi bila ubačena u knjigu. Mnogi spisi uključuju fusnote i bibliografije kako bi se stavile u kontekst čitave priče, a ona dobila celinu i potpun smisao onog što je Darvin hteo da kaže.

Ova poslednja serija prepiske ilustruje kako su se stavovi prema evoluciji promenili tokom života istraživača. Carry out 1882. Darvin je primetio da je prirodna selekcija uglavnom prihvaćena kao činjenica među mlađim naučnicima – što je oštar kontrast u odnosu na prvobitno neprijateljstvo prema delu “O poreklu vrsta”, nakon njegovog prvobitnog objavljivanja 1859. Pisma takođe ilustruju kako je Darvin još uvek eksperimentisao, mesecima pre njegove  smrti.

darvinovoputovanje.jpg

Iskustvo pretrage podatak na internetu svakako neće biti isti osećaj kao da držite knjigu u rukama. Međutim, to je klasična demonstracija vrednosti interneta za akademike, a da ne spominjemo bilo koga sa ličnim interesovanjem iz ove oblasti. Kao i kod drugih arhivskih projekata, možete dobiti osećaj istorije bez putovanja u arhiv deleke biblioteke i korišćenjem pamučnih rukavica, a naročito ako ste alergični na prašinu!

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs

Kompletna prepiska Čarlsa Darvina od sada je dostupna na internetu