Kriptoverza – ptičica izašla iz kaveza, a dogecoin poleteo

od strane | nov 11, 2022 | Tech | 0 Komentara


Kriptoverza – ptičica izašla iz kaveza, a dogecoin poleteo

Nije šala. Kupovina Twitera od strane Elona Maska, dala je jak vetar u jedra vrednosti dogecoin-u, “meme” kriptovalute koju je katapultirao attain slave.

Cena dogecoin-a se udvostručila nakon što je vlasnik Tesle završio posao vredan 44 milijarde dolara. Sa ovom kriptovalutom se na berzi trgovalo za oko 0,07 dolara 27. oktobra pre nego što je Musk tvitovao „ptica je oslobođena“, a kako bi objavio preuzimanje ove socijalne mreže. Pet dana kasnije, vrednost pomenutog dogecoin-a je iznosila 0,16 US$.

To možda ne zvuči mnogo, ali je veoma nestabilnoj kriptovaluti dalo tržišnu vrednost od 21 milijardu dolara, prema platformi CoinGecko. To prema navodima Reuters-a, uopšte nije loše za novčić koji je stvoren kao sprdnja na divljanje spekulacija koje se dešavaju na kripto tržištu, a nazvana po recordsdata superhighway meme psu – Šiba Inu.

Trgovanje dogecoin valutom na osnovu Elonovih tvitova, postalo je očigledno unosan oblik špekulacije i sticanja zarade“, rekao je Matthew Dibb, glavni operativni direktor Singapurskog fonda za upravljanje kripto investicijama – Stack Funds.

Musk nesumnjivo igra veliku ulogu u usponu dogecoin-a od njegovog početka i nastanka od strane dva softverska inženjera 2013. godine. Njegovi tvitovi u kojima se izražava podrška ovoj kripto-valuti, uključujući i onaj koji ga naziva „narodnom kriptovalutom“, pomogli su da njegova cena skoro niotkuda poraste za oko 4.000 % u 2021. godini.

Dogecoin_vrednost.jpg

Analitičari kriptovaluta rekli su da je najnoviji skok cena, nakon dogovora oko preuzimanja Twitter-a, podstaknut opkladama investitora da će Musk učiniti dogecoin delom sistema plaćanja ove socijalne platforme.

„Postoji mnogo spekulacija da će Twiter obezbediti probni balon za uvođenje dogecoin-a i eksperimentisati njime u različite svrhe“, dodao je Dib.

Trenutno je vrednost ove kripto valute blago opala na 0.12 US$, a što je čini osmom, najvećom kripto-valutom sa ukupnom vrednošću tržišta u iznosu od 16 milijardi američkih dolara, prema podacima CoinGecko-a. 

Meme novčić dostigao je vrhunac od 0,63 dolara u maju prošle godine, ali su ga krah tržišta i apatija investitora prema rizičnim poslovima uništili zajedno sa drugim kripto sredstvima kao što su bitkoin i eterijum.

Bez obzira na to, recordsdata superhighway stranica za vesti o kripto tržištu, CoinDesk pisala je da je udvostručenje njegove vrednosti učinilo “doge-a” najboljim među 150 digitalnih sredstava za plaćanje u njegovom delokrugu indeksa za ovaj deo tržišta. Prema CoinMarketCap-u, njegov udeo u globalnoj kripto tržišnoj kapitalizaciji od milijardu dolara tokom godine attain kraja oktobra, bio je 1%, što je samo delić od 39% koliko zauzima bitkoin. Sada je na 1,58%.

Doge je za sobom podigao druge novčiće sa temom pasa, uglavnom Shiba Inu, koji ima isti motiv japanske pasmine pasa kao i Doge, dizajniran je da bude kompatibilan sa Ethereum blockchainom. Shib, koji se trguje za samo 0,00001 dolara, skočio je za trećinu u danima nakon što je Musk zaključio Twiter ugovor.

Za razliku od bitkoina, doge i shib valute možete neograničeno kupovati, što znači da bi bilo potrebno više od pukog spekulativnog gomilanja da bi se podigle njihove cene.

Na milost Musku?

Opklade da bi Musk mogao dozvoliti trgovanje kriptovalutama sa motivima psa, podstakao je njegov tvit prošle nedelje o slici Šiba Inu kuce koja nosi Twitter majicu.

Ipak, početak opšte euforije je zaustavljen, a mnogi kripto investitori su zbunjeni koliko je on zaista ozbiljan u vezi sa dogecoin-om. Musk, najbogatija osoba na svetu, nazvao je trgovanje dogecoin pomalo potcenjivački, životarenjem u emisiji u maju prošle godine, a što je trnutno dovelo attain pada vrednosti. Zatim je u januaru ove godine Tesla počeo da prihvata dogecoin kao plaćanje za svoju robu, kao što su kopče za kaiš „Giga Teksas“ i mini modeli električnih vozila.

Muskov novi parfem „Burnt Hair“ takođe se može kupiti sa doge-om.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs