Lenovo Project Chronos je VR sistem koji ne zahteva naočare

od strane | jan 14, 2023 | Tech | 0 Komentara


Lenovo Project Chronos je VR sistem koji ne zahteva naočare

Lenovo Project Chronos biće direktni konkurent nedavno najavljenog VIVE XR Elite sa bitnom prednošću – eliminisaće potrebu za nošenjem kontrolera i VR/AR naočara.

Lenovo je na CES 2023 predstavio Project Chronos, koji će pokretati Intel Core procesor zasnovan na Raptor Lake arhitekturi. Novi uređaj u sebi ima kamere koje poseduju mogućnost i prikazati na ekranu bez potrebe za nosivim dodacima. Project Chronos poseduje sedam izlaza za ekran, i pokreće House windows 10 operativni sistem. Proizvod je još uvek u fazi koncepta.

Project ChronosIzvor: Lenovo

Lenovo je iskoristio ovogodišnji CES sajam da prikaže brojne projekte na kojima radi, pa će tako CES 2023 biti zabeležen po debitovanju koncepta kakav je Project Chronos. Prema rečima kompanije Lenovo, Project Chronos pruža “iskustvo sa mogućnošću pokreta celog tela, za koje nisu potrebne naočare”. U prevodu, uređaj beleži svaki pokret tela bez potrebe za nosivim dodacima, kao kod VIVE XR Elite gde su potrebni kontroleri, kao i sam uređaj na glavi, prenosi Notebookcheck.

Za korišćenje je potreban samo Project Chronos i eksterni discover 

Project Chronos potpuno eliminiše potrebu za naočarima korišćenjem RGB kamera sa merenjem dubine koje rekreiraju pokrete, prenose u virtuelno okruženje i prikazuju na eksternom ekranu koristeći DisplayPort ili HDMI. Lenovo naglašava kako je Project Chronos poseduje HDMI kompatibilnost, ali uređaju ne poseduje nijedan HDMI priključak. Umesto toga on poseduje tri DisplayPort priključka, plus još četiri Mini DisplayPort priključka.

Kompanija je takođe od priključaka dodala i dva RJ45 Gigabit Ethernet-a, dva USB 3.2 Gen2 Tip-A, kao i priključak za napajanje. Project Chronos takođe poseduje i dva zvučnika od 6 W, iako će zvuk slati monitoru ili televizoru nakon povezivanja pomoću DisplayPort ili Mini DisplayPort priključka.

Project ChronosIzvor: Lenovo

Uređaj će moći rotirati kameru za 180 stepeni, navodno radi dodatnog stepena privatnosti kada je Project Chronos isključen i van upotrebe.

Najnovija generacija Intel Core procesora uparena sa još uvek nepoznatim GPU-om

Iako je još uvek u fazi koncepta, Lenovo nam je ponudio dodatne informacije u vidu specifikacija. Novi uređaj će u sebi sadržati Intel Core i7 procesor zasnovan na najnovijoj Raptor Lake arhitekturi, dok nam grafička karta još uvek nije poznata. Na polju memorije imaće attain 32 GB RAM-a, kao i SSD attain 512 GB. Pokretaće House windows 10 operativni sistem, ali sa modifikovanim Chronos softverom. Navedene komponente biće smeštene u kućište dimenzija 284 x 275 x 60.6 mm, koje će težiti 3,54 kg, najverovatnije zbog metalnog dizajna uređaja.

Dostupnost uređaja, kao i sama cena još uvek su nepoznati.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs