Lenovo tuži Asus zbog kršenja patenata u više oblasti

od strane | nov 28, 2023 | Tech | 0 Komentara

Hongkonška kompanija tvrdi da njen tajvanski rival u Asus Zenbook laptop računarima ima čak četiri njena patenta. Zbog toga, korporacija Lenovo tuži Asus jer je navodno tehnologiju u vezi sa bežičnom komunikacijom, dijagonalnim pomeranjem tačpeda i šarkom koja omogućava laptopu da se pretvori u konfiguraciju tableta tajvanski proizvođač uvrstio u svoje uređaje kršeći njena patentna prava.

Tužba je podneta pred američkim Federalnim sudom u Kaliforniji, ali ni jedna kompanija za sada nije iznosila dodatne informacije o ovom slučaju. U saopštenju za medije, Lenovo kratko objašnjava da je njegova tužba odgovor na akcije tajvanske kompanije koja je nju tužila u avgustu 2023. pred sudom u Minhenu u vezi sa „ćelijskim tehnologijama“. Tada je kineski gigant ponudio rešenje unakrsnog licenciranja, ali od toga izgleda ništa nije bilo.

Lenovo važi za najvećeg svetskog proizvođača računara, a tvrdi da je njegova tehnologija protivno pravilima pronađena u Asus Zenbook Pro i Zenbook Flip 14 laptop uređajima, zbog čega traži za sada nepoznati iznos novčane naknade. U to spada izgubljena dobit od njegovih patenata i autorska naknada, kao i sudski nalog kojim se trajno blokira dalje kršenje patenata.

Kineska kompanija može da se pohvali sa više od 28 hiljada lansiranih patenata i još 14 hiljada koji su trenutno u procesu priznavanja, što kako tvrdi, svedoči o posvećenosti kompanije i inovacijama u stvaranju „prvih koraka“ u industriji.

Lenovo tuži AsusShutterstock

Na drugoj strani, tajvanski Asus imao je oko pet hiljada patenata početkom 2021. godine, dok je do kraja prošle godine došao do brojke od šest hiljada, što je i dalje neuporedivo manji broj od njegovog kineskog rivala.

Glavni Lenovo službenik za intelektualnu svojinu Džon Malgru samo je kratko povodom ovog slučaja izjavio da u kompaniji „osećaju da je došlo vreme da aktivnije afirmišu svoj portfolio patenata“ kako bi postigli veću ravnotežu u licenciranju.

„Iako je sudski postupak uvek poslednji izbor kompanije Lenovo, verujemo da moramo da zaštitimo našu intelektualnu svojinu dok nastavljamo da podstičemo transparentnost u licenciranju kako bismo omogućili stalna ulaganja u inovacije. To će obezbediti da korisnici širom sveta mogu da imaju koristi od širenja pristupačne tehnologije“, kaže Malgru u saopštenju za medije.

Međutim, detaljnije komentarisanje slučaja nijedna od kompanija nije komentarisala jer je postupak u toku.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs