LG predstavio tanke vibrirajuće zvučnike kao alternativu za klasično ozvučenje u automobilima

od strane | nov 22, 2022 | Tech | 0 Komentara


LG predstavio tanke vibrirajuće zvučnike kao alternativu za klasično ozvučenje u automobilima

Matična kompanija, LG Expose je najavila da će komercijalna upotreba krenuti u prvoj polovini 2023. godine. Skinny Actuator Sound Solution ima dimenzije prosečnog pasoša, za razliku od mnogo tipičnih zvučnika koji se ugrađuju u car.

LG Expose je poznat po razvoju tehnologija ekrana za svoje i tuđe proizvode. Novi zvučnik ne koristi konus, magnet ili glasovnu zavojnicu i ne zahteva rešetku zvučnika. Umesto toga, zvučnik se oslanja na ono što je kompanija opisala kao „filmsku tehnologiju pobuđivanja“, koja vibrira sa panela ekrana „i raznih materijala unutar karoserije automobila“ da bi se stvorio „3D“ zvuk za koji LG Expose tvrdi da je dobar kao tradicionalni automobilski zvučnici proizvode.

LG navodi da je radio sa „globalnom audio kompanijom“ na razvoju zvučnika, ali je naziv partnera ostao tajna. Sa druge strane, pobuđivači su kompaktni, što daje Skinny Actuator Sound Solution raznovrsnost kada je u pitanju postavljanje i oslobađanje više prostora u automobilima. LG Expose zamišlja da se rešenje koristi u  kontrolnoj tabli vozila, naslonima za glavu, oblogama glave i bočnim stubovima, na primer. Zvučnik je dimenzija 150x90x2,5 mm i težak je 40 g, a u zvaničnom saopštenju, LG Expose navodi da je to 10 odsto debljine prosečnog zvučnika u automobilu i 70 odsto lakše, kao i da će zvučnici biti zvanično predstavljeni na CES sajmu u januaru u Las Vegasu.

20221121_015059.jpg

Izvor: LG Expose

Zvučnici sa vibrirajućim panelima daleko su od široke upotrebe, ali smo ih ranije viđali, prvenstveno na televizorima. Sony je debitovao sa Acoustic Surface OLED televizorima 2017. godine, a kompanija je dobila pozitivne kritike sa nedavnim iteracijama, poput A9G, posebno kada je u pitanju dijalog. U avgustu je LG Expose pokazao 97-inčni OLED EX TV panel za koji tvrdi da koristi vibrirajući ekran za isporuku 5.1-kanalnog zvuka.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs