Microsoft ima nekoliko trikova kojim hoće da dodatno ubrza Windows 11

od strane | dec 26, 2022 | Tech | 0 Komentara


Microsoft ima nekoliko trikova kojim hoće da dodatno ubrza Windows 11

Sa Windows 11 operativnim sistemom, Microsoft ulaže napore da poboljša performanse celog sistema, a novi planovi obuhvataju File Explorer. Tokom meseci kompanija je nadogradnjama sistema donela i nove funkcionalnosti, uključujući i tabove, ali se pokazalo da se nove funkcionalnosti negativno odražavaju na brzinu i stabilnost sistema, piše gizchina.

Rešenje koje Microsoft ima jeste da smanji potrebu da se File Explorer koristi prilikom korišćenja drugih programa, i obrnuto, a dobra vest je da se već radi na tome.

Windows File Explorer je tokom godina značajno evoluirao u pogledu snage i ergonomije, ali se čini da je to urađeno na račun određenog stepena stabilnosti i brzine. File Explorer je postao jedna od, ako ne i ključna komponenta Windows operativnog sistema, jer je postao potreban za većinu Windows funkcija.

FileExplorer.jpg

Prvi korak na planu unapređenja jeste razdvajanje Immersive Shell komponente od drugih aplikacija. Immersive Shell sadrži sve kontrole korisničkog interfejsa odgovorne za izgled i ponašanje aplikacija, tako da one odgovaraju celokupnom Windows izgledu i ponašanju.

Commence meni je takođe komponenta koja više ne zavisi u potpunosti od File Explorer-a. Drugim rečima, Explorer.exe više nije neophodan da bi izvršni program ShellAppRuntime.exe pravilno funkcionisao.

Iako pomenuta stavka na prvi pogled ne zvuči previše bitno, na isti način će se i većina drugih funkcija sistema razdvojiti, što će rezultovati znatno većom stabilnošću samog sistema. Većina funkcionalnosti operativnog sistema će vrlo brzo biti uvedene u zasebne procese i odvojene jedne od drugih. Naravno, poboljšanje stabilnosti trebalo bi da bude u direktnoj vezi sa stabilnošću drugih komponenata i aplikacije, jer nestabilnost jednog neće izazvati kaskadne potrese na nivou sistema.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs