Microsoft još olakšava formule u Excel aplikaciji

od strane | dec 31, 2022 | Tech | 0 Komentara


Microsoft još olakšava formule u Excel aplikaciji

Nove Excel 365 funkcionalnosti, Microsoft je nazvao “Predlog components” (Formulation suggestions) i “Formulation po primeru” (Formulation by instance), koja je slična je već postojećoj Flash Maintain opciji.  

Predlog components – ukoliko unesete znak jednakosti u ćeliju, Excel 365 će pokušati da inteligentno predloži koju vrstu formule treba da koristite, imajući u vidu podatke koji se nalaze oko nje. Na primer, ako imate pune tromesečne prodajne brojeve i kolonu na kraju sa oznakom „ukupno“ (Total), Excel može predložiti sabiranje opsega ćelija.

Excel 365 postaje pametniji 

Ova funkcija trenutno radi samo na engleskom jeziku i predložiće formule zbira, proseka, brojanja, minimuma i maksimuma.  

Ipak, to nije revolucionarna funkcija, s obzirom na to da je Google “sheets” već odavno poseduju. Međutim, u kompaniji Microsoft veruju da će nova funkcionalnost, ipak doneti određenu uštedu vremena. 

MicrosoftExcel365druga.jpg

Izvor: Shutterstock

Tu je i components “po primeru”, koja je slična funkciji “Flash Maintain”, a radi tako što automatski otkriva obrasce u podacima i popunjava ostatak kolone. Ovu funkciju je teže objasniti, piše The Verge, ali na osnovu obrazaca koje Excel prepoznaje u prethodnim kolonama i u okviru iste tabele, generiše formulu iz prethodnih ćelija i primenjuje na ostatak. 

Ukoliko vam nove Excel 365 funkcije još uvek nisu dostupne, Microsoft obećava da će vam stići u narednim danima, pošto se nalozi ažuriraju. 

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs