Microsoft nagovestio kako bi mogao da izgleda budući Windows 12

od strane | okt 15, 2022 | Tech | 0 Komentara


Microsoft nagovestio kako bi mogao da izgleda budući Windows 12

Dwelling windows zaljubljenici sa okom sokolovim koji su pratili izlaganje generalnog direktora Microsofta Satije Nadele na nedavnoj Microsoft Ignite konferenciji bili su prilično iznenađeni. Inače uobičajeni tok prezentacije novih funkcionalnosti Teams-a, iznenada je prekinula Dwelling windows verzija malo drugačijeg izgleda od onog na koji smo navikli, a što su primetili pojedini korisnici na Twitteru i na šta nam je skrenuo pažnju Dwelling windows Central .

Misteriozni operativni sistem se nakratko pojavljuje oko 42: 42 u ovom glavnom video snimku, u odeljku o Microsoft Teams Immersive Assembly iskustvima za Meta Quest. Iako dosta podseća na aktuelnu Dwelling windows 11 verziju, primećuju se i određene razlike sa novitetima pre svega u vidu transparentnog “job bar-a” koji je proziran i kao da pluta iznad desktop radne površine, za razliku od onih koju možete da kreirate u klasičnoj Dwelling windows 11 OS verziji, što defintivno upućuje da je reč o novom dizajnu, a ne nekom modifikovanom izdanju postojećeg. Dodatne funkcije uključuju prozirne delove statusnih sistemskih informacija na vrhu ekrana kao što su: informacije o bateriji, datumu i vremenu. Kao što je neko primetio, Dwelling windows se polako ali sigurno pretvara u Mac OS X.

Nagađanja o novom Dwelling windows-u ima u izobilju. Ono što su nam tvorci Dwelling windows-a nakratko pokazali, moglo bi biti bilo šta, od uvida u internu razvojnu verziju novog Dwelling windows OS-a, maintain greške zbog koje je proizvođač video klipa zaboravio da isključi modove korisničkog interfejsa neke nezavisne kompanije za dizajn korisničkog interfejsa, maintain makete koja praktično ne postoji izvan Microsoft Clothier-a, ili neki namerni designate kako bi vas Microsoft testirao koliko obraćate pažnju na nove detalje. Nije čak ni jasno da li gledamo desktop ili mobilnu verziju operativnog sistema, iako merač baterije sugeriše da je reč o pc računaru. Rukopis prikazanog teksta, takođe može da ukaže na unos olovkom, poput one na Microsoft Surface mobilnim računarima, ali kablovi vidljivi na dnu okvira, definitivno navode na pomisao da se radi o desktop ekranu.

Windows_12_nulta.png

Ako je ovo budući izgled Dwelling windows 12 operativnog sistema, koji nosi radni naziv Next Valley – onda njegovi dizajneri korisničkog interfejsa nedvosmisleno inspiraciju crpe iz Mac OS-a, koji je prepoznatljiv po svom orginalnom prozirnom “job baru”, a koji je uveden pre nekoliko verzija, ili Gnome 43 radnoj površini koja se koristi u navedenoj distribuciji Linux OS-a u kojoj možete podesiti radnu traku tako da izgleda kao lebdi na dnu ekrana. Ikone na “job baru” su identične onima u aktuelnim verzijama Dwelling windows 11 operativnog sistema.

Izlazak Dwelling windows Next Valley verzije se očekuje 2024. godine. Biće ujedno drugo veliko izdanje od kada je Dwelling windows 10 postao praktično poslednja verzija Dwelling windows OS-a od 2015. Zvanično, nema nikavih potvrda o tome, niti se o tome išta zna van Microsoftovih strogo kontrolisanih krugova, osim kodnog imena. Međutim, Dwelling windows Central citira „izvore“ koji tvrde kako novi izgled „predstavlja željeno dostignuće dizajna radnog okruženja za koje se Microsoft nada da će postići u sledećoj verziji Dwelling windows operativnog sistema“.

Windows_12_prva.png

Kako se vama čini? Nama lično izgleda da Microsoft i Dwelling windows sve više upadaju u već viđeni kliše, a da o nekom orginalnom rešenju na koje samo inače navikli, nema ništa. Svi operativni sistemi sve više liče jedni na druge… možda ćemo u nekoj budućnosti imati jedan univerzalni OS za sve uređaje – Windroid OS X?!?

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs