Microsoft predstavio AI čipove za sopstvene potrebe

od strane | nov 16, 2023 | Tech | 0 Komentara

Suočen sa visokim troškovima pružanja usluga veštačke inteligencije, svedoci smo i toga da je Microsoft predstavio AI čipove za sopstvene potrebe. Ova kompanija se tako pridružuje drugim velikim tehnološkim firmama koje unose sopstvene ključne tehnologije u svoju „kuću“.

Microsoft je saopštio da nema nameru da prodaje ove čipove, već će ih koristiti za napajanje sopstvenih pretplatničkih softverskih ponuda i kao deo svoje usluge računarstva u oblaku Azure.

Na svojoj Ignite konferenciji u Sijetlu, Microsoft je predstavio novi čip, nazvan Maia, namenjen ubrzanju zadataka veštačke inteligencije. On će takođe služiti i kao osnova za njegovu uslugu „Copilot“ koja košta 30 dolara mesečno za korisnike poslovnog softvera, kao i za programere koji žele da kreiraju prilagođene usluge veštačke inteligencije.

Maia čip je dizajniran za pokretanje velikih jezičkih modela, vrste softvera za veštačku inteligenciju koji stoje u osnovi Microsoft Azure OpenAI usluge i proizvod je saradnje Microsoft i kompanije OpenAI koja je kreator ChatGPT bota.

Microsoft predstavio AI čipove za sopstvene potrebeMicrosoft

Microsoft i drugi giganti kao što je Alphabet bore se sa visokim troškovima pružanja usluga veštačke inteligencije, koji mogu biti 10 puta veći od troškova tradicionalnih usluga kao što su internet pregledači.

Rukovodioci kompanije najavili su plan da se uhvate u koštac sa tim troškovima, usmeravanjem gotovo svih napora kompanije da integriše veštačku inteligenciju u svoje proizvode kroz zajednički skup osnovnih modela veštačke inteligencije. Maia čip, kako tvrde, optimizovan je za ovu vrstu rada.

Microsoft predstavio AI čipove za sopstvene potrebeMicrosoft

„Verujemo da nam ovo pruža mogućnost da pružimo bolja rešenja našim korisnicima koja su brža, a imaju nižu cenu i viši kvalitet“, rekao je Skot Gatri, izvršni potpredsednik Microsoftov grupe za računarstvo u oblaku i veštačku inteligenciju.

Gigant je takođe najavio da će sledeće godine ponuditi korisnicima Azure Cloud usluge koje rade na najnovijim čipovima vodećih imena u industriji – Nvidia i Advanced Micro Devices (AMD). Microsoft je objavio i da testira GPT 4 – najnapredniji AI model kompanije OpenAI , na AMD čipovima.

Microsoft predstavio AI čipove i kako bi odgovorio konkurenciji

Drugi čip koji je Microsoft najavio dizajniran je kako bi istovremeno smanjio interne troškove, ali i predstavljao odgovor na glavnog Microsoft rivala za računarstvo u oblaku, Amazon Web Services.

Nazvan Cobalt, novi čip je centralni procesorski čip (CPU) napravljen na tehnologiji kompanije Arm Holdings. Kompanija je, kako tvrdi, već testirala Cobalt za pokretanje Teams servisa za poslovnu onlajn komunikaciju.

Microsoft čipShutterstock / Microsoft

Ali Gatri kaže da njegova kompanija takođe želi da prodaje direktni pristup  za Cobalt kako bi se takmičila sa „Graviton“ serijom internih čipova koje nudi Amazon Web Services.

Dizajniramo naše Cobalt rešenje kako bismo osigurali da smo veoma konkurentni kako u pogledu performansi tako i u odnosu na cenu performansi (u poređenju sa Amazonovim čipovima)“, kaže Gatri, a prenosi Reuters.

AWS će održati svoju sopstvenu konferenciju za programere kasnije ovog meseca, a portparol ove kompanije je rekao da njihov Graviton čip trenutno ima 50.000 korisnika. Microsoft nije pružio mnogo tehničkih detalja koji bi omogućili procenu konkurentnosti čipova u odnosu na čipove tradicionalnih proizvođača. Rani Borkar, korporativni potpredsednik za Azure hardverske sisteme i infrastrukturu, kaže  da su oba Microsoft AI čipa napravljena na 5 nm TSMC proizvodnom procesu.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs