Napad na Nacionalni registar domena onesposobio skoro sve RS domene

od strane | okt 11, 2022 | Tech | 0 Komentara


Napad na Nacionalni registar domena onesposobio skoro sve RS domene

Na zvaničnom RNIDS sajtu dostupno je kratko obaveštenje koje prenosimo u celosti:

„Usled tehničkog problema sa kojim se suočavaju određeni pružaoci web usluga u Srbiji došlo je i compose otežanog pristupa sistemu za registraciju nacionalnih domena, pa određeni broj korisnika ima otežan ili usporen pristup sistemu za registraciju domena ili se suočava sa problemima u radu DNS-a. Zajedno sa pružaocima usluga koji su napadnuti radimo na otklanjanju problema i očekujemo rešenje u najkraćem roku. Više informacija o uzroku biće saopšteno nakon što detalji budu poznati.“

DDOS napadi su svakodnevnica za nacionalne registre i oni imaju mehanizme kojima se bore protiv njih, a pretpostavljamo da je obim ovog današnjeg bio veći nego što je to uobičajeno, pa su njime verovatno bili pogođeni skoro svi RS sajtovi koji su ili bili nedostupni, ili je pristup bio otežan.

Error.JPG

Nakon 15h, DNS serveri su proradili i većina sajtova je ponovo postala dostupna.

Šta je DNS?

DNS servere treba da posmatrate kao imenik Interneta, i DNS služi da poveže nas kao korisnike sa sajtovima korišćenjem imena domena (www.benchmark.rs, www.kkpartizan.rs na primer) sa IP adresama istih (188.166.108.42 na primer). Kada DNS serveri prestanu da rade, vaši upiti ka stranicama ne mogu da se upute na pravu adresu i dobijate prijavu o grešci.

DDOS napadi

DDOS napadi ili distribuirano uskraćivanje usluge je pokušaj sajber kriminalca da preplavi server saobraćajem kako bi opteretili njegovu infrastrukturu. Ovo dovodi compose usporavanja sajta compose indeksiranja ili čak pada, kao što se danas desilo, tako da normalni saobraćaj ne vodi na tražene adrese.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs