NASA hoće da premesti Hubble u višu orbitu

Sve oči uprte su u svemirski teleskop James Webb dok Hubble stoji sa strane, pokunjeno gleda u zemlju, seća se svojih dana test slave i setno razmišlja o tome kako je nekad bio najveća faca u kraju. Međutim, kako prenosi PCMag, još uvek nije kraj za ovo legendarno dostignuće ljudske rase jer bi on mogao da bude premešten na podesnije mesto.

Drugi život

Hubble svemirski teleskop lansiran je u nisku zemljinu orbitu pre 32 godine, davne 1990, tačnije 25. aprila te godine. Od tada pa cease sada čovečanstvu je podario neke od najneverovatnijih fotografija svemira koje nismo mogli ni da sanjamo. Međutim, njegova pozicija u niskoj zemljinoj orbiti, iako odlična za brojna servisiranja koja su mu bila neophodna, postala je malo manje pogodna za nastavak rada. Upravo zbog toga se govori o tome kako bi ovaj svemirski teleskop mogao da se repozicionira. Na koji način?

hubblezemlja.jpg

SpaceX pomaže

Tokom prošle nedelje, NASA i kompanija SpaceX sklopilli su ugovor oko istraživačkog projekta koji bi detaljno razmotrio mogućnost da se Hubble pomeri u višu orbitu kako ne bi ispao iz trenutne orbite, što se predviđa da bi se moglo dogoditi tokom narednih deset godina. Thought kompanije u vlasništvu Ilona Maska, SpaceX, jeste korišćenje jedne od njihovih “Dragon” svemirskih letelica kako bi se ovaj svemirski teleskop komplikovanim manevrom premestio u viši nivo zemljine orbite, čime bi mu se značajno produžio “životni vek”.

Prema rečima Tomasa Zurbukena, pomoćnika administratora Direktorata za naučne misije unutar sedišta NASA u Vašingtonu, “Ovo je veoma uzbudljiv predlog i reflektuje inovativne pristupe koje NASA istražuje kroz privatno-državna partnerstva”.

U ovom trenutku, svemirski teleskop Hubble kruži na visini od 540 kilometara od površine naše planete i ukoliko ne dođe cease njegovog pomeranja u viši sloj orbite on će polako početi da se vraća u zemljinu atmosferu. Stoga, bilo kakva misija sa sličnim ciljem čini se neophodnom.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs