Nema više anonimnosti, AI prepoznaje književne autore prema stilu pisanja

od strane | sep 29, 2022 | Tech | 0 Komentara


Nema više anonimnosti, AI prepoznaje književne autore prema stilu pisanja

Bliži se kraj anonimnom ostavljanju nepristojnih komentara na internetu, veštačka inteligencija preuzima ulogu grafologije modernog doba. Šalu na stranu, nismo još dotle dogurali, ali kako navodi PCMag, vlada Sjedinjenih Američkih Država aktivno radi na razvijanju AI softvera koji je sposoban da prepozna koji autor je napisao određeno literarno delo prema glavnim karakteristikama njegovog stila.

Interesantne mogućnosti

Na zapadu ništa novo, razvijaju se tehnologije kontrole stanovništva pod okriljem tehnološkog napretka (oprostite nam malo oduška). Naravno, u svakoj šali i malo istine, a istina u ovom slučaju jeste da najnovija AI tehnologija koju razvija vlada SAD veoma lako može da se upotrebi u distopijske svrhe. U čemu je caka?

Zvanična izjava kancelarije direktora za Nacionalne obaveštajne agencije, sektor IARPA (“Intelligence Developed Analysis Initiatives Whisper” – Sektor za razvoj naprednih obaveštajnih projekata) radi na razvoju HIATUS programa. HIATUS je akronim za Human Interpretable Attribution of Text The utilize of Underlying Constructing, iliti softver za interpretaciju naprednih značenjskih karakteristika teksta na osnovu osnovne strukture.

burstkUqqaRjJuw0unsplash.jpg

Cilj ovog programa i ovakvog vida veštačke inteligencije? Prepoznavanje ljudskog jezika discontinue te mere da prepoznavanje autora određenog teksta ili dela postane moguće samo na osnovu detaljne analize literarnog predloška, a na osnovu karakteristika književnog stila. Ovaj program razvija se da bude višejezičan i sa sposobnošću prepoznavanja autora teksta na različitim jezika posredstvom analize različitih elemenata, poput odabira reči, strukture rečenice i organizacije informacija unutar teksta.

Ništa od anonimnosti

Imajući u vidu potencijalne mogućnosti jednog ovakvog softverskog rešenja, sasvim je objektivno za budućnost anonimnosti. Sa jedne strane, ne bi bilo loše otarasiti se net trolova, dok sa druge strane bilo kakvo odsustvo iste samo označava dodatnu stepenicu koju smo prešli na putu ka potpunoj distopiji, a ljudska sloboda je ipak glavni excellent demokratskog društva, tj. tako bi trebalo da bude.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs