Noctua adapter koji sprečava prljanje pastom novih AM5 procesora

Noctua je danas najavila izlazak NA-TPG1 zaštitnog dodatka prilikom nanošenja termalne paste za najnovije AMD-ove Ryzen procesore bazirane na AM5 ležištu. Zašto je poseban? Kada se napravi pritisak prilikom instalacije kulera, višak termalne paste će se istisnuti napolje, ka spoljnim ivicama. Kod AM5 CPU-a, ovaj višak paste ima tendenciju da se akumulira u izrezima na bočnim stranama fabričkog hladnjaka na površini procesora i što može stvoriti dodatne probleme ukoliko poželite da je lako uklonite. NA-TPG1 u obliku prstena, zatvara izreze i sprečava taloženje paste u izrezima hladnjaka. Specijalno oblikovan, on sprečava ovaj neželjeni fenomen, koji se javlja zbog specifičnog dizajna površine hladnjaka Ryzen 7000 serije procesora.

AM5_talozenje_paste.jpg

Bez nereda i pastom zamazanih procesora

„Iako se ne može poreći da AMD-ovi novi Rizen 7000 procesori rade fantastično, otkrili smo da izrezi sa strane koji se nalaze na fabričkom hladnjaku imaju tendenciju skupljanja viška termalne paste, koju je posle teško očistiti“, kaže Roland Mossig izvršni direktor kompanije Noctua. „Ovde na scenu stupa naše novo rešenje za sprečavanje taloženja termalne paste: u suštini to je krajnje jednostavan, ali veoma efikasan alat za održavanje vašeg novog procesora iz AMD Ryzen 7000 serije – lepim i čistim.“ 

Specijalni prstensti adapter je napravljen od polikarbonata veoma otpornog na toplotu koji formira čvrstu strukturu zaptivke oko ivica hladnjaka na samom procesoru, pa je instalacija NA-TPG1 krajnje  jednostavna. Uprkos svojoj jednostavnosti, veoma je efikasan u sprečavanju skupljanja paste u izrezima na bočnim otvorima AM5 procesora.

Noctua_NATPG1_1.jpg

NA-TPG1 će biti dostupan u zasebnom kompletu zajedno sa deset NA-CV1 maramica za čišćenje i specijalnim NA-STPG1 prstenom, oblikovanim tako da idealno pristaje uz fabrički oblik hladnjaka Ryzen 7000 serije, kao i sa novim AM5 verzijama Noctua termalnih pasta pod oznakom: NT-H1 i NT-H2. Planirano je da sva tri proizvoda budu dostupna u  prodaji tokom decembra.

Noctua_NATPG1_1.jpg

Preporučena maloprodajna cena biće 7,90 EUR/USD za NA-STPG1, zatim 9,90 EUR/USD za NT-H1 od 3,5g u AM5 izdanju i 13,90 EUR/USD za NT-H2 od 3,5g takođe u AM5 verziji.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs