Novi Intel Core procesor će moći da kodira i dekodira AV1

od strane | dec 29, 2022 | Tech | 0 Komentara


Novi Intel Core procesor će moći da kodira i dekodira AV1

AV1 je sledeća generacija algoritma za kodiranje video formata koji je razvila grupacija „Alliance of Launch Media Video“. U pitanju je otvoreni format i besplatan je za korišćenje. Obzirom na visok stepen kompresije i kvaliteta, sam proces u kome se kodira i dekodira AV1 video je hardverski veoma zahtevan.

Novi Intelov procesor 14. generacije imaće podršku za 8-bitni i 10-bitni AV1 video format, koji omogućuje upola bolje performanse od trenutno aktuelnog H.264 video formata, piše wccftech.com. Intel Meteor Lake je vrlo fleksibilno rešenje u pogledu mogućnosti rada sa grafičkim i video sadržajima. Nova Xe-LPG grafika će zameniti aktuelnu generaciju Xe-LP integrisanih grafičkih procesora koji su svoj život započeli pre dve i po godine u Tiger Lake seriji procesora.  Doneće jedan potpuno novi kvalitet kada su u pitanju oblasti “striminga” i igara. 

Meteor Lake je naslednik Raptor Lake procesora i izrađen je u 7nm tehnologiji sa integrisanim Xe-LPG grafičkim jezgrom. Biće kompatibilan sa Windows, Chrome i Linux operativnim sistemima. Procesor će raspolagati hibridnom konfiguracijom 14 jezgara (6 brzih + 8 štedljivih ) sa 24 MB keš memorije. Arhitektura Xe² integrisanog grafičkog jezgra će raspolagati sa 128 izvršnih jedinica. Stavka sa specifikacijama za mogućnosti rada sa media sadržajima i ekranom je otkrila da podržava „AV1 kodiranje pri veoma maloj potrošnji energije, ima integrisanu podršku za HDMI 2.1, DP portove i poboljšani eDP 1.4b“.

av1videoformat.jpg
 Izvor: Shutterstock

Meteor Lake će u neku ruku biti korak unazad kada je u pitanju broj raspoloživih jezgara visokih performansi (P-Cores), ali i broja energetski efikasnih. Naime sa konfiguracijom 6P+8E Meteor Lake će imati create 14 jezgara. Iako vam se ovakav potez na prvu loptu može učiniti kao hendikep, nova jezgra će koristiti unapređenu Redwood Cove arhitekturu, koja je dovoljno bolja i brža da nadoknadi manjak dva brza jezgara, dok će štedljiva koristiti takođe unapređeni, Crestmont dizajn.

Intel Arc Alchemist, AMD RDNA 3 i Nvidia Ada Lovelace grafički procesori već uveliko imaju podršku za hardversko dekodiranje AV1 formata, ali novost je što su dodali i mogućnost hardverskog kodiranja dotičnog formata, te  na taj način značajnije rasteretili centralni procesor za obavljanje ostalih sistemskih poslova.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs