Nvidia ubrzala proizvodnju čipova za 40x

od strane | mar 26, 2023 | Tech | 0 Komentara

Nvidia kaže da je otključala način za tehnološku industriju da proizvodi čipove sledeće generacije, brže i uz drastično manji utrošak energije.

Proizvođač GPU-a je razvio način da pojednostavi ključni deo procesa pravljenja čipova poznatog kao litografija. Litografija u suštini uključuje korišćenje svetlosti za stvaranje komplikovanih šablona na silikonskoj pločici za formiranje tranzistora mikroskopskih dimenzija.

Proizvođači čipova kao što su TSMC i Intel koriste skupe mašine za litografiju da projektuju svetlost kroz “fotomasku” koja može da nacrta šablon na silikonskoj pločici.

Da bi štampali šablone na nanometarskom nivou, proizvođači poluprovodnika moraju da se oslone na ono što se zove računarska litografija – odnosno specijalizovane računarske modele – kako bi optimizovali fotomasku i sprečili defekte tokom procesa proizvodnje, piše IEEE Spectrum.

Mini revolucija – Nvidia olakšala i ubrzala proizvodnju čipova

Problem je u tome što računarska litografija zahteva opsežne proračune i obradu podataka. Zbog toga su potrebni veliki centri podataka, koji primoravaju proizvođače čipova da troše ogromne količine računarskih resursa i električne energije.

Kao odgovor na taj problem, Nvidia je predstavila “cuLitho”, softversku biblioteku za koju kompanija kaže da može ubrzati računarsku litografiju do 40 puta.

ubrzala-proizvodnju-čipovawww.asml.com

CEO Nvidije Džensen Huang je naveo da bi posao za koji je ranije bilo potrebno čak dve nedelje da se završi, sada bila potrebna samo jedna smena od osam sati.

Prema kompaniji Nvidia, korišćenje “cuLitho” metode, omogućava 500 Nvidia DGX H100 računara da obave posao za koji bi inače bilo potrebno 40.000 CPU sistema. Može da proizvede tri do pet puta više fotomaski dnevno, trošeći samo 5 megavata umesto 35 MW.

Pored toga, “cuLitho” obećava da će pomoći proizvođačima da smanje period izrade prototipa za pravljenje čipova, dok im u isto vreme pomaže da postignu dizajn procesora od 2 nanometra i manje.

Nvidia je provela četiri godine razvijajući “cuLitho”, koji radi na GPU hardveru ove kompanije. TSMC, koji proizvodi čipove i za različite kompanije poput Nvidia i ostalih, planira da ubaci “cuLitho” u proizvodnju počev od juna ove godine. ASML, proizvođač mašina za litografiju, takođe radi sa kompanijom Nvidia na integraciji “cuLitho” tehnologije u svoje buduće proizvode.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs