Oppo sprema svoj čipset za pametne telefone

od strane | dec 30, 2022 | Tech | 0 Komentara


30.12.2022 17: 41 |

Cellular

Oppo sprema svoj čipset za pametne telefone

Današnji telefoni prilično su ograničeni baterijama i termalnim komponentama, ali imaju najbolje performanse kada poseduju specijalni hardver kao što su Oppoi MariSilicon X čip za obradu slike (ISP) i MariSilicon Y bluetooth čip koji obavljaju najazhatevnije poslove. Ipak, to su delimična rešenja, pošto je za najbolje rezultate potreban potpuno prilagođeni čipset, poput onoga što Apple ima za svoje iPhone telefone.

OPPO independently developed the processor, which is ready to be archaic in OPPO smartphones in 2024.

— Ice universe (@UniverseIce) December 30, 2022

Kako je objavio insajder Ice Universe na svom Twitter profilu, kineska kompanija zaposlila je tim s više od 1.000 stručnjaka koji bi u narednoj godini trebalo da razvije, a potom i industriji predstavi svoj čipset namenjen pametnim telefonima. Više detalja o ovom projektu, nažalost nema, ali se može očekivati da će kompanija u dogledno vreme potvrditi ove informacije.

Gotovo je sigurno da će to biti čip zasnovan na ARM arhitekturi, što znači da će koristiti Cortex CPU i Mali GPU sa MariSilicon čipovima koji će raditi kao ISP i kontroler bežičnih konekcija.

Biće zanimljivo videti koga će Oppo izabrati za partnera u ovom poduhvatu, nakon što znamo da se Google odlučio za Samsung jer je dizajniranje celog čipseta od nule komplikovan proces, čak i kada se koriste gotovi delovi.

MediaTek prošle godine najavio je Dimensity 5G arhitekturu otvorenog tipa, koja omogućava prilagođavanje čipova za proizvođaće pametnih telefona.

Marisilicon.jpg

Pre nešto više od godinu dana videli smo glasine da je Oppo zainteresovan za izradu prilagođenog čipseta zasnovanog na TSMC-ovom 3 nm arhitekturi. Tada se u izveštaju tvrdilo da će prvi telefoni sa novim silicijumom stići 2023. godine, ali su TSMC-ove 3 nm fabrike iskusile određena kašnjenja, što je možda uprskalo te planove.

U naredne dve godine ćemo najverovatnije videti ekspanziju novih čipsetova, pošto navodno i Samsung Electronics želi da napravi svoj čip koji ne bi bio u vezi s Exynos koji isporučuje sestrinska firma Samsung Machine.

I konkurentski Xiaomi je 2017. godine pokušao da se na tržištu probije sa svojim prilagođenim Surge S1 čipsetom, ali je taj projekat brzo doživeo krah.

Ukoliko Oppo zaista proizvede sopstveni čipset, najverovatnije ih na globalnom tržištu možemo očekivati u OnePlus telefonima.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs