Sistemi za uživanje u virtuelnoj stvarnosti još uvek se nisu odomaćili ni kod najokorelijih gejmera, a evo i prvih istraživanja o njihovoj primeni u, ni manje ni više nego zdravstvu. Kako navodi Endgadget, pacijenti koji tokom operacije nose VR naočare zahtevaju manje doze anestezije, a imaju i lakši postoperacioni oporavak. Nadamo se samo da ne idemo ka “chrome” scenariju kao u Cyberpunk: Edgerunners.

Manje anestezije

Pronalazi se sve više i više dokaza koji govore u prilog činjenici da oni pacijenti koji tokom svoje operacije uživaju u blagodetima virtuelne stvarnosti prolaze kroz niži nivo bola u poređenju sa pacijentima koji na ispred svojih očiju nemaju dva sitna ekrana koja direktno emituju željeni sadržaj. Naime, istraživači sa Beth Israel Deaconess medicinskog centra u Bostonu, Sjedinjene Američke Države, objavili su studiju u kojoj se tvrdi kako je za pacijente koji su nosili VR sistem tokom operacija bila neophodna manja količina anestezije tokom operacije šake.

pexelskarolinagrabowska4021808.jpg

Sa jedne strane nalazili su se pacijenti koji nisu uživali u VR sadržajima i za koje je bilo potrebno obezbediti 750,6 miligrama sedativa na sat, dok je kod onih koji su koristili virtuelnu stvarnost ta količina smanjena na veoma malih 125,3 miligrama na sat. Pored toga, VR pacijenti su prikazivali olakšani proces oporavka, pa su tako bili u stanju da napuste prostoriju za oporavak od anestezije za prosečno 63 minuta u poređenju sa 75 minuta, koliko je bilo potrebno pacijentima bez VR sistema.

Koji je razlog

Kako tvrde naučnici, virtuelna stvarnost pomaže da se pacijentu skrene pažnja sa bola tokom operacije, koji u suprotnom obuzima čitavu njihovu pažnju. Međutim, istraživači naglašavaju i kako su pacijenti očekivali da im VR sistemi pomognu prilikom operacije, pa je tako moguće da su psihosomatski sami sebe pripremili na neizbežan bol, zbog čega je neophodno obaviti dodatna istraživanja kako bi se iz jednačine isključila mogućnost placebo efekta.

Zašto je ovo bitno? Sa jedne strane, pacijentima bi se znatno olakšao proces tokom određenih vrsta operativnih zahvata. Sa druge strane, bolnice bi smanjile potrebu za anesteticima, pa se ovo čini kao pobeda za obe strane. Eto prilike da Meta pronađe novo tržište za svoj Oculus Quest.

Izvor: benchmark.rs

Opširnije