Posle 5G, Huawei bi mogao da ostane bez 4G, Wi-Fi 6 i 7 podrške

od strane | jan 31, 2023 | Tech | 0 Komentara


Posle 5G, Huawei bi mogao da ostane bez 4G, Wi-Fi 6 i 7 podrške

Vlada SAD je 2019. godine uvela sankcije kompaniji Huawei, koje su zahtevale specijalne licence za nastavak trgovine. Licence su odobrene kompanijama kao što su AMD, Intel i Qualcomm, ali ne za 5G čipove. Međutim, novi paket koji je najavljen mogao bi da odseče Huawei od tehnologija kao što 4G, Wi-Fi 6 i 7.

Huawei je create sada predstavljao nove telefone kao što su P40 i Mate 50 serije, sa 4G verzijama najmoćnijih Qualcomm Snapdragon čipsetova, ali bi i to moglo da se promeni. Novi paket sankcija uključuje tehnologije kao što su 4G, Wi-Fi 6 i 7, ali i tehnologije oko veštačke inteligencije i cloud računara visoke klase, prenosi Bloomberg.

Prema istom izvoru, neke licence za 4G proizvode se već odbijaju. Kada su glimpse licence u pitanju , stručnjaci kažu da se američko Ministarstvo trgovine trudi da ih povuče, ali čak i da ne uspe, one će u jednom trenutku isteći.

Ograničenja sa više strana

U oktobru prošle godine, vlada SAD je uvela nove kontrole izvoza opreme koja se koristi za proizvodnju poluprovodnika, a ograničenja su počela da se primenjuju na tehnologiju za proizvodne procese naprednije od 14 nm, u nekim slučajevima čak i od 16 nm. Juče su se sankcijama pridružili Japan i Holandija, koji zabranjuju svojim kompanijama da izvoze opremu u Kinu. Ova ograničenja imaju za cilj da uguše rast kineske domaće industrije poluprovodnika. Huawei je već potvrdio da se Kirin čipset ne vraća, barem ne ove godine, pošto kompanija ne može da pronađe proizvodni pogon koji ne koristi američku tehnologiju.

WiFi7.jpg

Izvor: Shutterstock

Huawei je kompanija koja je bila najpoznatija po svojim pametnim telefonima i mrežnoj opremi, ali je morala da se prilagodi novim ograničenjima. Preorijentacija ih je odvela i ka cloud računarima, što je poslovanje koji bi uskoro moglo postati meta novih američkih sankcija.

Ova kompanija je doživela oštar pad prihoda 2021. godine kada su trgovinska ograničenja počela da stupaju na snagu (prihod je opao za trećinu). Međutim, ovaj tehnološki gigant je od uspeo da stabilizuje poslovanje, koje pokazuje rast poslednjih nekoliko kvartala.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs