28.11.2022 16: 19 |

Cell

Pozadina razvoja Qualcomm procesora za PC – ARM arhitektura je slabašna

Nakon što je kompanija Apple sama razvila M- seriju procesora baziranog oko ARM mikroarhitekture i sa velikim upehom ga koristila na sopstvenoj linji MacBook personalnih računara, drugi igrači na ovom delu tržišta takođe vide svoju šansu. Pre svih to je Qualcomm koji je takođe lansirao sopstveno dizajnirani PC procesor pod nazivom – Oryon. Predstavljen je na prošlonedeljnom Snapdragon samitu i očekuje se da će prvi računari bazirani oko Snapdragon procesora biti isporučeni korisnicima već 2024. godine.

Svakako nije iznenađenje da će Oryon procesori pokretati Dwelling windows operativni sistem već krajem sledeće godine. Iako je u zaostatku četiri godine za Apple M1 procesorom, a koji mu zapravo i nije konkurencija na Dwelling windows tržištu, Snapdargon Oryon je doneo nadu ostalim proizvođačima iz ovog dela tržišta.

Izveštaji i dobro obavešteni poznavaoci bliski Qualcomm-u, ukazuju na činjenicu da je Snapdragon Oryon razvijen na osnovu Nuvia Phoenix projekta, firme koju je Qualcomm platio prilično novca. Kupljena je upravo zbog razvoja odgovarajućeg Hamoa PC procesora koji koristi enormous.LITTLE heterogenu arhitekturu sa 8 jezgara visokih performansi i 4 energetski efikasna jezgra.

Dizajn sistemske, keš memorije i memorijskog kontrolera je sličan onome koji koriste Apple M1 procesori. Dobra osobina je da podržava rad zasebne grafičke karte, a performanse su prilično obećavajuće.

Ovo nije prvi set da Qualcomm lansira procesor za PC platformu na bazi ARM arhitekture. Ranije je postojalo dosta varijacija na temu Snapdragon PC procesora, ali njihove performanse su bile jedva zadovoljavajuće. Pri tome nisu bili ni približno uspešni poput onih na Apple M1 MacBook platformi.

Postavlja se pitanje, kada već Qualcomm tako uspešno dominira tržištem mobilnih telefona sa svojim ARM procesorima, zašto je potrošio 10 milijardi dolara da bi napravio sopstveni procesor za PC platformu? Još gore je što ga je zbog tog poteza ARM uvukao u sudski spor, čime je ugrožena prilično uspešna saradnja ove dve kompanije.

personalniracunarpclaptop.jpg

Sudeći po poslednjim informacijama, ARM može samo sebe da krivi za postojeću situaciju. U poslednjih nekoliko godina evidentno je da je ARM iscedio i poslednji promil snage iz svoje postojeće mikroarhitekture. Zbog toga se ARM grčevito drži tržišta procesora za mobilne uređaje, dok mu PC verzije čipova sada izgledaju još gore i slabašnije nego u prošlosti.

Proizvođači nemaju spremnu i lako dostupnu arhitekturu koju bi ponudili kao alternativu postojećim na tržištu personalnih računara. Veliki proizvođači poput Qualcomm-a su zato prinuđeni da sami pokrenu razvoj odgovarajućih PC čipova. To im je praktično jedina opcija. Zbog toga su, slično kao i Mediatek, pokrenuli razvoj sopstvene linije PC procesora. Napredak u ovoj oblasti još uvek nije poznat, pošto je Oryon takoreći tek prva generacija procesora na bazi Nuvia tehnologije, ali proizvodi ovog tipa svakako neće izostati u budućnosti.  

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs