Prelazak na DDR5 standard memorije neće ići tako glatko kako mnogi očekuju

od strane | okt 6, 2022 | Tech | 0 Komentara


Prelazak na DDR5 standard memorije neće ići tako glatko kako mnogi očekuju

Sa predstavljanjem nove generacije AMD Ryzen 7000 centralnih procesora i dolaskom 13. generacije Intel Core procesora, očekivalo se da proces tranzicije na DDR5 standard memorija dobije na zamahu. Očekivanja industrije su bila da će DDR5 standard vrlo brzo zagospodariti PC tržištem, ali kako preliminarni podaci iz ovog dela industrije pokazuju, to se neće skoro desiti. Osnovni razlog je slabljenje tražnje i pad prodaje na PC tržištu.

Treći najveći proizvođač memorija na svetu, američka kompanija Micron potvrdila je ovakav razvoj događaja. Micron je izjavio kako je odmah po lansiranju nove generacije procesora, ubrzao pokretanje masovne proizvodnje i povećao kapacitete za izradu DDR5 memorije. Na žalost, prvi rezultati su daleko od ohrabrujućih jer je tražnja za DDR5 modulima i memorijama u 2022. godini značajno podbacila.

Prognoze i pokazatelji ne idu na ruku proizvođačima, ali ni korisnicima

Možda najbolji pokazatelj je iskustvo iz segmenta server mašina. DDR5 standard se isprva najviše fokusirao na ovaj deo tržišta. Na žalost stvari ne idu očekivanim tokom, obzirom da su prognoze za iduću godinu značajno ispod očekivanja, a izveštaji govore da bi DDR5 mogao da nadmaši 50% učešća na ovom delu tržišta tek krajem sledeće godine i to u najboljem scenariju. Mnogo realnija očekivanja su da će se to desiti pred kraj 2024. godine.

DDR5_modules.jpg

Što se tiče PC tržišta krajnjih, individualnih korisnika, podaci agencija za analizu trendova na tržištu pokazuju da je udeo DDR5 memorija krajem 2021. godine iznosio samo 1.1% i nastavio je da raste tokom ove godine develop “mršavih” 10%, dok se očekuje da u isto vreme sledeće 2023. godine dostigne 28.8%, da bi se tek pred kraj 2024. približio magičnoj granici od 43% učešća.

Čak i ove prognoze se uzimaju kao optimistične, dok će u međuvremenu slaba tražnja i spor prelazak na novu generaciju procesorskih platformi, definitivno odložiti smenu generacija kada su u pitanju RAM moduli. Prognoze kažu da će DDR5 standard zavladati PC tržištem tek 2026. godine. Stop tada DDR4 ostaje dominatan tip memorije naročito u sferi PC konfiguracija. Zato čuvajte dobre i proverene DDR4 memorije.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs

Prelazak na DDR5 standard memorije neće ići tako glatko kako mnogi očekuju