Preminuo profesor Jakob Ziv, čovek koji je svetu dao PDF, ZIP i MP3 formate

od strane | mar 27, 2023 | Tech | 0 Komentara

Profesor Jakob Ziv, rodom iz Izraela predavao je preko 53 godine na fakultetima, i 2021. godine je postao prvi izraelski naučnik koji je dobio IEEE medalju časti za fundamentalni doprinos informatičkoj teoriji i kompresiji podataka.

Davne 1977. godine, profesor Jakob Ziv je zajedno sa profesorom Abrahamom Lempelom objavio inicijalnu verziju Lempel-Ziv algoritma, a 1978. drugu verziju istog. Obe verzije su korišćene kao osnova tehnologija kompresije kao što su PNG, TIFF, ZIP i GIF, i bile ključne za kreiranje PDF formata za dokumenta i MP3 za muziku.

Lempel-Ziv algoritam

Ovaj algoritam kompresije informacija omogućava kompresiju bez gubitaka, bez obzira na strukturu podataka i bez prethodnog poznavanja statističkih svojstava podataka. Na osnovu ovog algoritma razvijene su mnoge tehnologije kompresije koje se danas koriste u memorijskim uređajima, računarima i pametnim telefonima.

Lempel-Ziv algoritam je otvorio put za novu tehnologiju, omogućavajući prenos vizuelnih i drugih informacija velikom brzinom bez gubitka informacija. Institut elektrotehničkih i elektronskih inženjera (IEEE) je 2004. godine objavio da je Lempel-Ziv algoritam “prekretnica u elektronici i računarskom inženjerstvu” i da je „dao značajan doprinos tome da internet postane efikasno sredstvo globalne komunikacije“.

The Technion mourns the passing of Distinguished Professor Jacob Ziv

Prof. Ziv became the first Israeli scientist to receive the IEEE Medal of Honor, for fundamental contributions to information theory and data compression technology.https://t.co/h2WCr0BE4T pic.twitter.com/zljh4RC13n

— Technion Israel (@TechnionLive) March 27, 2023

Prof. Ziv je takođe učestvovao u razvoju Viner-Ziv algoritma u Bell Laboratories. Ovaj algoritam, koji je sada deo Microsoft operativnog sistema, omogućava kompresiju velikog broja slika sa različitih kamera i njihov istovremeni prenos (na primer na sportskim događajima).

Doprinosi profesora Džejkoba Ziva u oblasti teorije informacija ostavili su neizbrisiv trag u svetu, a njegovo nasleđe će nastaviti da inspiriše generacije naučnika koji dolaze.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs