Proizvodnja iPhone 14 telefona košta 20% više nego iPhone 13

od strane | okt 8, 2022 | Tech | 0 Komentara


08.10.2022 09: 38 |

Cell

Proizvodnja iPhone 14 telefona košta 20% više nego iPhone 13

Nikkei Asia je došao attain podataka o cenama komponenata koje koriste najnoviji iPhone 14 telefoni, a koje su porasle za vrtoglavih 20% za samo godinu dana. Proizvodnja iPhone 14 Educated Max sada košta 501 dolar, dok je njegov prethodnik koštao 461 dolar. Glavni razlog za ovako veliko povećanje cena je A16 Bionic čip, koji sam košta 110 dolara.

Ne treba zaboraviti ni da je TSMC najavio više cene čipova za narednu godinu, pa verujemo da će iPhone 15 modeli biti rekordno skuplji u poređenju sa dosadašnjim telefonima.

iPhonekomponente.jpg

Cene za Educated Max varirale su između 400 i 450 dolara od predstavljanja ovog modela 2018. godine, piše isti izvor. Ovo znači da ako Apple ne dira cene u SAD, a cena proizvodnje je veća, logično je da će im i zarada biti manja.

A16 Bionic čip košta 2,4 puta više od prethodnika A15, koji danas pokreće dva ne-Educated modela – iPhone 14 i iPhone 14 Plus. Drugi razlog za povećanje cene su novi Sony CMOS senzori koji su 30% veći, ali 50% skuplji, dostižući cenu od 15 dolara. Apple takođe nabavlja svoje ekrane od Samsung Present, što je posao koji traje već nekoliko godina.

Komponente za iPhone 14 uređaje američkih kompanija predstavljaju skoro trećinu ukupne cene i porasle su za 10% u poređenju sa 2021. Južna Koreja je drugi po veličini dobavljač komponenti za telefone, a za prebacivanje je uglavnom zaslužan Apple razvoj sopstvenih proizvoda, kao što je čipset.

RastureniiPhone.jpg

Izvor: Nikkei Asia

Udeo Kine se još više smanjio, jer Apple pokušava da ograniči zavisnost od azijskog tržišta. Prethodni izveštaji su otkrili da se ne samo delovi, već i ceo proces montaže seli iz Kine. Rastavljanje novih telefona je otkrilo da nema dodatnih hardverskih komponenti za satelitsku SOS funkciju, što znači da se ona oslanja na softver i da bi sem SAD i Kanade uskoro mogla da profunkcioniše i na više tržišta širom sveta.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs